Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mutbrottsåtalade Dickson Etuhu inför torsdagens rättegång.  Bild: DENNIS YLIKANGAS
Mutbrottsåtalade Dickson Etuhu inför torsdagens rättegång. Bild: DENNIS YLIKANGAS

Rättegången om matchfixning mellan Blåvitt och AIK

Under torsdagen genomfördes rättegången mot den förre AIK-spelaren Dickson Etuhu och en annan tidigare elitspelare, som misstänks ha försökt fixat matchen mellan IFK Göteborg och AIK våren 2017. GP följde rättegången.

Under stort medieuppbåd genomfördes under torsdagen rättegången mot den förre AIK-spelaren Dickson Etuhu och en annan tidigare elitspelare, som misstänkts för matchfixning. Brottsrubriceringen är grovt givande av muta.

Dickson Etuhu, som hävdar sin oskuld, fick berätta sin syn på misstankarna mot honom. Därefter frågade åklagaren ut honom om mötet med AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos som skedde på en restaurang i Stockholm, dagar innan matchen mellan IFK Göteborg och AIK. Det är under samtalet mellan de tidigare lagkamraternas och den andre misstänkte spelaren som matchfixningsförsöket misstänkts ha ägt rum.

LÄS MER: "Allt hänger ihop – svensk fotboll är under attack"

Kenny Stamatopoulos har i tidigare polisförhör hävdat att han upplevde sig bli erbjuden en stor summa pengar för att påverka resultatet i matchen. Dickson Etuhu och den andre misstänkte spelaren menar att något sådant förslag inte skedde under samtalet.

Under förhöret föll Etuhu i tårar på frågan om hur han ser på misstankarna mot honom.

– 20 år av mitt liv är förstört. Jag har barn som spelar fotboll i England med mitt namn på ryggen. Polisen ville inte ens träffa mig på två månader och ställa frågor till mig. Jag har framstått som skyldig till något jag inte har gjort. Mitt liv är förstört, säger han under rättegången.

Hävdar att allt är missuppfattning

Senare under förmiddagen vittnade den andre misstänkte, också han tidigare elitspelare. Han menar att det är ett skämt under samtalet på restaurangen som misstolkats.

– När jag berättade att vilket landskap jag är ifrån så sa Stamatopoulos: "Ah, jag har lite problem med några därifrån som erbjudit mig pengar för matchfixning" Det handlade om några hundra tusen kronor, säger den misstänkte.

– Då skojade jag med Stam och sa "Du skulle väl inte ens göra det för två miljoner?" och det är därför vi sitter här i dag. Kenny var hur glad som helst när han gick därifrån.

Senare i förhöret berättar den andre misstänkte spelaren att Kenny Stamatopoulos ska ha pekat ut en annan AIK-spelare, som skulle ha tagit emot mutor.

– Jag tror det finns folk i min klubb som sysslar med matchfixning, sa Kenny, säger den misstänkte.

Åklagaren: Kenny pekade ut en spelare i AIK som tagit emot mutor alltså?

– Ja.

Flertalet vittnen

Efter en lunchpaus fortsatte rättegången och Kenny Stamatopoulos vittnesmål började. Han berättade att den andre misstänkte, som han uppger sig inte känna sedan tidigare, under samtalet på restaurangen sa att det fanns pengar att tjäna på matchen.

– Jag sa till mannen: Om ni tänker ge mig två miljoner kronor hur mycket lägger ni själva på den i så fall. Vad skulle hända om jag inte skulle kunna påverka matchen som ni vill? Nej, tack, det här vill jag inte vara med på, säger Kenny i rätten.

Rätten ställde sedan frågor till AIK:s tränare Rikard Norling. Därefter frågades Svenska Spels Dan Korhonen ut som sakkunnig. Åklagaren Johan Lindmark yrkar på fängelse om vardera två år för de misstänkta.

– Det här har ett mycket högt straffvärde. Domstolen beslutade om att tillåta telefonavlyssning i utredningen. Jag yrkar på att döma till fängelse i vart fall två år, säger han i rätten.

Johan Åkermark, försvarare för Dickson Etuhu hävdar däremot sin klients oskuld.

– Till skillnad från åklagaren anser jag att det står ord mot ord. Det har inte förekommit något erbjudande om muta i det här målet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.