Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegången mot Messi har börjat

I dag inleds rättegången mot FC Barcelonas superstjärna Lionel Messi. Argentinaren, som fem gånger har röstats fram till världens bästa fotbollsspelare, står anklagad för skattebedrägeri.

Liobnel Messi och hans far Jorge Horacio står anklagade för att ha undanhållit cirka 4,2 miljoner euro i skatt, motsvarande 40 miljoner kronor. Och i dag inleddes rättegången mot fotbollsartisten.

Det var mellan 2007 och 2009 som Messi och hans pappa, via ett brevlådebolag i Uruguay och Belize, ska ha undanhållit pengar för bildrättigheter. 

I går publicerade dagstidningen El Periodico en del av det förhör som ägde rum med Barcelona-stjärnan hösten 2013.

– Jag skrev på saker, men jag kollar aldrig på avtalen. Jag vet inte vad jag skriver under, ska Messi ha sagt, enligt tidningen. 

Han ska även ha uttalat sitt fulla förtroende för sin pappa. 

– Det här är något som min pappa sköter och jag litar på honom. Jag gör som han säger. Jag ägnar mig åt att spela fotboll.

Den spanska skattemyndigheten är säkra på sin sak och förnekar att några felaktigheter ska ha förekommit. Åklagarmyndigheten yrkar på 22,5 månaders fängelse och dryga böter för Messi och hans pappa. Eventuella fängelsedomar lär dock högst sannolikt omvandlas till villkorliga straff.

Rättegången väntas pågå under de närmaste tre dagarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.