Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Qviding har systematiskt överrapporterat närvaro

Qviding har medgett felaktigheter, men förnekar att ha redovisat för mycket närvaro. Nu kan GP berätta att föreningen systematiskt överrapporterat antalet spelare vid seriematcher.

Läs också: GP:s granskande reporter får stort pris

Överrapporteringen har skett i matchspelande lag i både höga och låga åldrar. Och Idrott- och föreningsförvaltningen har inte reagerat trots att uppgifterna går att kontrollera via öppen information på internet.

Vi har tidigare berättat om ett av lagen, Qvidings P00-lag, där 13 spelare i en match mot Somalia SK den 22 april i år blev 31 när föreningen sökte bidrag.

Läs också: Bidrag för barn som inte tränar

Nu kan vi berätta att så är fallet vid varje match P00:orna spelade första halvåret 2014. Föreningen har sökt – och fått utbetalt bidrag – för dubbelt eller fler närvarande än som faktiskt spelat.

När laget den 8 juni mötte Mölndal fick man 12 spelare till start enligt den officiella laguppställningen. Föreningen sökte senare bidrag för tre gånger så många för samma match: 36 spelare och fyra ledare.

– Jag kan inte ge någon förklaring för det är inte jag eller någon annan av ledarna som skrivit det. Det får du kolla med kansliet om. Det är kansliet som har kryssat i och rapporterat vidare, inte vi, säger en av ledarna i P00-laget

Göteborgs fotbollsförbund har i sin handledning för 11-mannaspel en rekommendation om att lagen ska ställa upp med 11 spelare och tre avbytare.

När GP i förra veckan intervjuade Qvidings kansli- tillika klubbchef Thomas Gustafsson medgav han att föreningen uppskattat närvaron för flera lag i strid med bidragsreglerna. Enligt honom som en kompensation för bristande närvarorapportering hos ledarna.

Läs också: Qviding: "Vi har gjort fel"

När det gällde P00:ornas stora spelarantal på matcherna bad han då att få återkomma.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför det ser ut som det gör, säger Thomas Gustafsson i dag, men han säger att en förklaring kan vara att man av misstag fört upp samma matcher för två spelargrupper.

Det förklarar däremot inte att man rapporterat dubbelt och fler som närvarande.

I en intervju förra veckan tog Thomas Gustafsson upp Qvidings damjuniorer som ett exempel på ett lag där rapporteringen fungerat utan några schablonmässiga uppskattningar. I det fallet kunde GP redan i förra veckan visa att spelare förts upp på cuper och träningar som de aldrig varit på.

Också damjuniorerna har en högre rapporterad närvaro med uppemot fyra till fem spelare mer per match än vad som går att finna i laguppställningarna.

- Det kan röra sig om misstag, säger Thomas Gustafsson och hänvisar till att det kan uppstå misstag både vid registrering av laguppställningar och i närvarorapporteringen.

GP har specialgranskat närvarorapporteringen vid matcher för sju av Qvidings lag och funnit överrapportering i alla jämfört med de offentliga uppgifter om laguppställningar som Göteborgs fotbollsförbund samlar in. Felrapporteringen ökar ju längre ner i åldrarna spelarna är. När Qvidings F02:or mötte Landvetter i juni hade de 11 i laget. Föreningen rapporterade 30.

Kristina Hejdenberg Sedström, avdelningschef för försörjningsstöd vid Idrott- och föreningsförvaltningen utesluter inte att deras kontroller kommer att utökas.

Läs också: Kommunen granskar Qviding

- Det har inte ingått i våra kontroller att göra den här typen av undersökning, men nu har vi varit i kontakt med Göteborgs fotbollsförbund för att begära in uppgifter.

Sent i går eftermiddag skickade Thomas Gustafsson ett SMS där han uppgav att de i P00-laget som inte spelat match istället kan ha tränat samma dag. En kontroll mot Qvidings hemsida visar att det inte förklarar överrapporteringen. Tränarna meddelar inför varje match som sammanfaller med träningsdag att träning ställs in – utom i ett fall. Men inte heller i det fallet stämmer närvarorapporteringen.

Fakta: Matcher P00

Jämförelse mellan faktiskt antal inskrivna i offentlig laguppställning jämfört med sökta närvaromarkeringar.

Faktiskt Sökt

12 april Serbiska 16 30

21 april Kållered 12 27

22 april Somalia 13 31

26 april Lekstorp 14 33

27 april Älväng. 14 27

3 maj Lindome 15 31

5 maj Ytterby 16 28

10 maj Kongahälla 13 30

15 maj Jonsered 14 35

24 maj Sävedal. 15 36

8 juni Mölndal 12 36

16 juni Somalia 15 33

22 juni Kållered 15 33

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.