Pyroteknik och maskering i fokus för regeringens utredare

Efter en något lugnare vår och sommar har svensk fotboll på nytt präglats av återkommande och allvarliga ordningsstörningar under hösten.
En konsekvens kan bli skärpta straff kring pyroteknik och maskering – vilket skulle ge polisen större handlingsutrymme.
– Det där funderar jag för egen del också på – hur kommer pyrotekniken in? säger regeringens särskilde utredare Anders Hübinette.

ANNONS
|

Regeringen gav redan ifjol uppdraget till juristen Anders Hübinette, 49, att utreda hur våldsamheter och andra ordningsstörningar ska minska på svenska fotbollsläktare.

Hübinette, tidigare rättssakkunnig i Justitiedepartementet och chefsjurist hos Svenska Fotbollförbundet, är idag beredningschef i Högsta domstolen. Han tycker att arbetet med utredningen går framåt.

– Vi samlar in material och har träffat klubbar supportrar, arenaägare och förbund. Olika aktörer för att få så mycket input som möjligt, för att det ska bli så bra output som möjligt från utredningen, säger Anders Hübinette till GP.

Är det en enhetlig bild du möter – att aktörerna vill komma tillrätta med ordningsstörningarna?

ANNONS

– Det finns en väldigt stor vilja att ta ansvar. Sedan är frågan om det finns en förmåga att göra det. Även om det fram till nu har varit bättre på arenorna i år än det var ifjol, så handlar utredningen också om pyroteknik och maskering. Och det är det väldigt stor förekomst av på läktarna. Vår utredning tittar inte bara på vad som hände förra säsongen eller denna säsongen, utan vi ska ha en längre horisont än så, säger Anders Hübinette.

Stökigt på flera derbyn senaste veckan

Just problem kopplade till pyroteknik och maskering har aktualiserats via senaste dagarnas derbyn i Skåne, Stockholm och Göteborg. Skånederbyt mellan Helsingborg och Landskrona avbröts ett flertal gånger då bengaler kastades mellan supportrarna. På Strawberry arena small knallskott i mötet mellan AIK-Hammarby varpå matchen avbröts. Precis som på Gamla Ullevi i måndags där det sköts stora mängder raketer när IFK Göteborg och Gais möttes.

Allt inom loppet av en och samma vecka.

Illegal pyroteknik är ett brott mot ordningslagen, och maskering ett brott mot maskeringslagen. Det leder så gott som uteslutande till böter, även om fängelse i max sex månader finns i straffskalan.

Anders Hübinettes utredning ska ta ställning till om ”straffskalan bör skärpas för brott mot ordningslagen bestående i att någon innehar eller använder pyrotekniska varor, obehörigen beträder eller kastar in föremål på spelplanen eller maskerar sig”.

ANNONS

– Man måste alltid fundera över vilka effekter det kan få. Kan det fungera avskräckande om man får ett hårdare straff om man blir identifierad efter att ha maskerat sig på ett idrottsarrangemang? Det är en sak vi tittar på, säger Anders Hübinette.

Han tillägger:

– Utan att säga att det blir så, men det handlar ju antingen om att höja minimistraffet, och/eller höja maximistraffet. Antingen ta bort böter ur straffskalan och att det ska börja på fängelse, och/eller höja taket. Men då pratar jag mer om vad som är teoretiskt möjligt utan att säga att det är där vi kommer att hamna, påpekar Anders Hübinette.

Anders Hübinette är regeringens utredare.
Anders Hübinette är regeringens utredare. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Annat handlingsutrymme för polisen

En annan effekt om straffen skulle skärpas för exempelvis illegal pyroteknik och maskering är att polisen kan arbeta på ett annat sätt med ordningsstörningarna.

– Det finns olika aspekter. Det handlar om proportionalitet när man ska ingripa mot brott.Ju allvarligare brotten anses vara, desto tuffare åtgärder och större risker måste man vara beredd att ta från rättsväsendet. Tycker man att det handlar om bagatellbrott eller bötesbrott, ja då måste man fundera över vilka åtgärder som är rimliga och proportionerliga, säger Anders Hübinette.

Ytterligare av effekt av en höjning av straffskalan är de tvångsmedel som polisen kan nyttja.

ANNONS

– Det handlar om större möjligheter till frihetsberövanden och sådant som att hämta in teledata som använts vid kommunikation, säger Anders Hübinette.

Utreder även arrangörens ansvar

I samband med den så kallade toakuppen för ett år sedan bekräftade IFK Göteborg att supportar haft tillgång till Gamla Ullevi innan mötet med AIK. Den vägen lyckades de få in stora mängder pyroteknik. Blåvitt ville dock inte bistå polisen med namnen på supportrarna, eftersom föreningen arbetar med förtroende, enligt säkerhetschefen Jonas Arlmark.

Den nu pågående utredningen tittar också på arrangörens ansvar för det som sker på läktarna gällande pyroteknik och maskering.

Anders Hübinette:

– Det handlar om vad klubbar och arrangör kan vidta för åtgärder för att motverka ordningsstörningar. En del är pyrotekniken, och hur den kommer in. Det funderar jag för egen del också på – hur kommer den in?

– Sedan exakt vad som går att göra med visitation och andra kontroller, det får vi se om vi kan hjälpa klubbarna med genom att komma med rekommendationer eller åtgärder, säger Anders Hübinette.

I stället kan det bli så att utredningen siktar in sig på polisens villkorsgivning gentemot varje arrangemang. Polisen avgör ytterst om en fotbollsmatch får spelas eller inte.

– Polisen har möjlighet när de beviljar tillstånd till arrangemang att förena det med villkor. Vissa villkor kan handla om hur man ska motverka att till exempel pyroteknik kommer in. Det är en väg att gå från polisens sida för att se till att det blir en så säker och trygg tillställning som möjligt, säger Anders Hübinette.

ANNONS

Utredningen ska redovisas 31 mars 2025.

– Jag tycker att det har varit ett väldigt givande arbete hittills. Kontakten med alla berörda som jag träffats hittills har varit väldigt bra. Jag hoppas det fortsätter under utredningens gång, säger Anders Hübinette.

Anders Hübinettes uppdrag

Utredaren ska bland annat

  • Ta ställning till om reglerna om tillträdesförbud bör ändras för att på ett mer effektivt sätt minska våldsamheter och andra ordningsstörningar vid idrottsarrangemang,
  • Ta ställning till om straffskalan bör skärpas för brott mot ordningslagen bestående i att någon innehar eller använder pyrotekniska varor, obehörigen beträder eller kastar in föremål på spelplanen eller maskerar sig,
  • Ta ställning till om möjligheterna att dela kamerabevakningsmaterial mellan arenaägare och arrangörer bör utökas,
  • Överväga och lämna förslag på andra åtgärder som bedöms lämpliga för arrangörerna eller andra aktörer att vidta för att stärka säkerheten samt förebygga våldsamheter och andra ordningsstörningar vid idrottsarrangemang,med fokus på fotbollsmatcher, och
  • Lämna nödvändiga författningsförslag.

Källa: regeringen.se.

LÄS MER:Efter toakuppen – måste lägga tio miljoner kronor på säkerhet

LÄS MER:Gais Axel Henriksson ber om ursäkt efter intervjun

LÄS MER:Långt avbrott i derbyt på grund av knallskott

ANNONS