Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bert Andersson, ordförande på Göteborgs Fotbollförbund. Arkivbilder.  Bild: Bildbyrån
Bert Andersson, ordförande på Göteborgs Fotbollförbund. Arkivbilder. Bild: Bildbyrån

Pyroteknik användes i division 5-kval – hemmaklubben bötfälls

Bengaler tändes på läktarplats i halvtid och efter matchen användes pyroteknik på planen under kvalmötet till division 5 mellan Tynnered FC och Neutrala IF.
Nu bötfälls Tynnered av Göteborgs Fotbollsförbund.
– Någon måste ta ansvar, säger förbundets ordförande Bert Andersson.

Bengaler och pyroteknik har använts i samband med fotbollsmatcher i större ligor många gånger, men i Göteborg har fenomenet letat sig hela vägen ned till division 5-kval.

Det var när Tynnered FC tog emot Neutrala IF i en direkt avgörande match där just spel i division 5 stod på spel som scenerna utspelade sig.

När de båda lagen skulle gå in på planen till den andra halvleken fick matchen hållas i ett par minuter. Anledningen var rökbildningen som bildats av att bengaler tänts av ett par personer på läktarplats.

– Bengaler kan bli runt 800 grader varma och att tända sådana bland folk är vansinnigt. Det är i princip en kriminell handling, säger Bert Andersson, ordförande på Göteborgs Fotbollförbund.

Den andra halvleken kunde därefter spelas, men efter att slutsignaler ljudit rusade personer från publiken in på planen samtidigt som det stod klart att Tynnered säkrat avancemanget.

"Någon måste ta ansvar"

Pyroteknik smälldes av på mittplanen samtidigt som spelare och publik befann sig alldeles i närheten. Ingen kom till skada, men Göteborgs Fotbollförbund har sett allvarligt på situationen – och valt att bötfälla Tynnereds FC.

Tävlingskommittén delade ut ett bötesbelopp till klubben på 25 000 kronor.

Tynnered valde att överklaga beslutet som gick vidare till styrelsen i Göteborgs Fotbollförbund. Där sänktes bötesbeloppet till 15 000 kronor, men inte för att styrelsen ser mindre allvarligt på händelsen.

– Det betyder inte att vi inte är lika upprörda som "TK". Vi har tagit hänsyn till att det är en division 6-klubb från ett utsatt område som inte har ekonomin att klara ett så högt bötesbelopp, men det är pyroteknik som använts bland människor, säger Bert Andersson.

Är det självklart att klubbar på den här nivån ska straffas, trots att det inte är representanter från dem som utfört handlingarna?

– Grundtesen i fotboll är att hemmalaget är ansvarig för publiken. Man kan tycka att det är orättvist och det är såklart lättare på Gamla Ullevi med större klubbar än för en liten klubb som i det här fallet, men just nu har vi inget bättre sätt. Någon måste ta ansvar, säger Bert Andersson.

GP har varit i kontakt med Tynnereds FC som inte vill uttala sig om händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.