Förra Häckenspelaren Johanna Rytting Kaneryd är en av de svenska landslagsstjärnorna som spelar i Chelsea.
Förra Häckenspelaren Johanna Rytting Kaneryd är en av de svenska landslagsstjärnorna som spelar i Chelsea. Bild: VEGARD GRØTT

Publikrekord på Wembley i damernas FA-cupfinal

Det är upplagt för publikfest när damernas FA-cupfinal på söndagseftermiddagen ska avgöras på ett helt slutsålt Wembley Stadium. Regerande mästarna Chelsea ställs mot Manchester United i finalen, som utmanar om att lägga vantarna på klubbens första titel någonsin.
– Vi vet att vi är kapabla att besegra vilket lag som helst, säger Manchester United-tränaren Marc Skinner.

ANNONS
|

Damernas FA-cupfinal har sedan 2015 haft Wembley Stadium som skådeplats. Förra säsongen slogs ett nytt publikrekord när 49 094 åskådare bevittnade hur Chelsea besegrade Manchester City. I år kommer den rekordnoteringen nästintill fördubblas. Redan två veckor före finalen var de 90 000 biljetterna slutsålda och rekordnoteringen för en engelsk damfotbollsmatch – som sattes tidigare i våras när 60 063 åskådare bevittnade Arsenals förlust mot Wolfsburg i Champions League – kommer att slås med råge.

Chelsea är regerande FA-cupmästare och under fjolårssäsongen firade Emma Hayes lag ännu en inhemsk dubbel när man att också vann ligan WSL, damernas Super League. Den här säsongen är The Blues alltjämt med och utmanar om att upprepa bedriften. Chelsea är tvåa i ligan – en poäng efter ledande Manchester United, men med en match till godo.

ANNONS

– Vi måste vinna våra kvarvarande matcher. Vi är i en bra rytm och vi gillar den här typen av matcher, även om det är uttröttande att behöva ställa om snabbt. Men omklädningsrummet föredrar alltid två matcher tätt inpå före massa träningspass, sa Chelsea-tränaren Emma Hayes inför lagets 6–0-seger mot Leicester i onsdags.

Chelsea, med svenskligan Zećira Mušović, Magdalena Eriksson och Johanna Rytting Kaneryd i laget, har vunnit ligatiteln tre år i följd. De kliver in som favoriter till att för tredje säsongen i följd vinna FA-cuptiteln. Motståndarna Manchester United spelar för att vinna klubbens första titel någonsin. Chelsea har dessutom – trots en skadedrabbad säsong – tagit sig till semifinal i Champions League, där det tog stopp mot Barcelonam. Laget var också i ligacupfinal, där man föll mot Arsenal.

– Vi har varit i en position där vi fått jaga hela året så det är trevligt att krympa avståndet. Nu handlar det bara om att sätta Manchester United under press. Vi är fortfarande inte i förarpositionen, vi är fortfarande tvåa, säger Hayes.

Chelsea har fyllt på pokalskåpet flera gånger tidigare. Nu har man chans att addera ytterligare en titel till samlingarna.
Chelsea har fyllt på pokalskåpet flera gånger tidigare. Nu har man chans att addera ytterligare en titel till samlingarna. Bild: ANDREW BOYERS

Söndagens motståndare Manchester United har inte samma erfarenhet av att vinna tunga titlar och utmana i de största turneringarna som Chelsea. För så sent som sex år sedan existerade inte Manchester Uniteds damlag. 2005 fattade klubbens nytillträdda ägare Malcolm Glazer beslutet att lägga ned damlaget, då laget inte sågs som ekonomiskt lönsamt, och laget återuppstod först 2018. Första säsongen tog United klivet upp i WSL, damernas Super League, och under de inledande tre säsongerna i den engelska högstaligan har United slutat på en fjärdeplats samtliga säsonger.

ANNONS

Den här säsongen har dock det mesta fallit på plats för Manchester United – som har möjlighet att runda av säsongen med dubbla titlar. United toppar en haltande ligatabell och även om jagande Chelsea alltjämt har ligatiteln i egna händer talar allt för att United kommer att bryta sig in bland ”The Big Three” – Arsenal, Chelsea och Manchester City – och säkra Champions League-spel för första gången någonsin.

– Verkligheten är att vi måste vinna alla våra matcher. Efter Chelsea har vi Manchester City och det är en match vi måste vinna. Vi vet vad vi måste göra och jag känner mig ganska avslappnad, säger tränaren Marc Skinner till BBC.

I helgen får dock Skinner och hans lag lägga fokus på något annat än titelstriden.

– Vi är i en FA-cupfinal och vi skriver historia. Det här laget kan gå in i de här avslutande matcherna och njuta av varenda minut och det kommer jag påminna spelarna om att göra, säger Skinner.

– Det kommer bli en psykologisk match. Vi vet vad vi kan, att vi är kapabla att besegra vilket lag som helst, och vi har stor tro på oss själva.

Manchester United var sen ur startgropen med sin damsatsning, men nu kan klubben bärga sin första titel någonsin.
Manchester United var sen ur startgropen med sin damsatsning, men nu kan klubben bärga sin första titel någonsin. Bild: MOLLY DARLINGTON

Helgens hetaste

Bayern München – Schalke 04

Toppen mot botten i ett möte mellan två av Bundesligas största klubbar. Bayern München toppar tabellen, blott en poäng före Borussia Dortmund, och behöver fortsätta inkassera trepoängare men Schalke 04 – som efter tre segrar på de fyra senaste klättrat upp på säker mark i den täta nedflyttningsstriden – kommer bjuda på hårt motstånd.

Lördag 15.30, Viaplay

Chelsea – Manchester United

Damernas FA-cupfinal kommer bli ett spektakel inför ett för första gången helt utsålt Wembley Stadium. 90 minuter separerar Manchester United från vad som kan vara klubbens första titel någonsin. Regerande mästarna Chelsea – som även jagar United i WSL:s titelstrid – är dock en tuff nöt att knäcka.

Söndag 15.30, Viasat Fotboll

Arsenal – Brighton

Arsenal fortsätter att sätta press på Manchester City i Premier Leagues titelstrid. City, med en match till godo, leder ligan en poäng före Arsenal när Mikel Artetas mannar gästas av Roberto De Zerbis imponerande Brighton – som lär vara revanschsuget efter chockförlusten, 1–5, hemma mot Everton senast.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

LÄS MER:Newcastle med Alexander Isak i spetsen stormar fram i Premier League

LÄS MER:Kaoru Mitomas ovanliga väg till proffslivet i Premier League

LÄS MER:Strid på kniven när Bundesliga ska avgöras

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS