Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Bildbyrån

Profilerna om guldstriden – så går det

På lördag avgörs det vilken av klubbarna Rosengård, Piteå och Göteborg FC som vinner Damallsvenskan. GP kollade med några profiler hur det slutar.

Anette Börjesson, sex SM-guld med Jitex, tidigare landslagsspelare

– Jag sade i en intervju för några veckor sedan att Rosengård drar det längsta strået. Det hade varit roligt om Piteå eller Göteborg bryter trenden, men det känns som att Anja Mittag är så pass vass att hon avgör detta, även om hon brände en del senast.

Det var ett tag sedan det blev ett guld till den här regionen?

– Det hade varit väldigt roligt och det känns som om tiden talar för Göteborg. Om de hade åkt ur hade det nog varit spiken i kistan, men spelarna stannade kvar och även om de började tungt har det sett bättre och bättre ut. Göteborg har ju satt som målsättning att inte bara ta sig till Champions League utan även vinna.

Vad tänker du om det?

– Det blir tufft med tanke på hur det ser ut i Europa. Lycka till med den målsättningen! Man måste sätta höga mål, det tycker jag också. Rosengård har försökt för allt vad tygen höll, Tyresö körde ekonomisk dopning. Det kan bli tufft.

Peter Gerhardsson, förbundskapten damlandslaget.

– Jag flyger ned till Göteborg för att se matchen, hade Piteå spelat oavgjort hade vi åkt dit. Jag vill gärna vara där de som vinner mästerskapet spelar. Jag vågar mig inte på någon gissning, det finns andra aspekter jag funderar på. Det är bra för damallsvenskan med dramatik hela vägen in.

Stina Segerström, tidigare Kopparbergs/Göteborg FC och damlandslaget.

– Jag tror definitivt Göteborg vinner mot Rosengård, de känns formstarka. Jag hoppas att Växjö taggar till. Det är lite nerver på Piteå. Jag är väldigt avundsjuk på spelarna. Sådana här matcher är det man drömmer om.

– Göteborg har spelat jättefin fotboll stundtals, de har verkligen fått ihop laget, även om det är lite samma spelarmaterial som i fjol. Kul med spelare som Rebecka Blomqvist och Julia Zigiotti. Det är inga storstjärnor de har tagit in i jämförelse med Rosengård. Göteborg skall ha ett lag i toppen av allsvenskan.

Hur ser du på klubbens mål med Champions League?

– Det skall helst vinnas va? Peter Bronsman har alltid haft stora visioner. Jag tycker det är skitbra. Nu är den rimliga målsättningen kanske att ta sig till Champions League och gå längre än innan. Vi åkte ut i åttondelsfinal tidigare. En rimlig målsättning är att ta sig till Champions League, det är nästan ännu viktigare än att vinna guld.

Hur är det att spela CL?

– Det är så stor skillnad, man tror att det bara är att åka till Kroatien eller Serbien. Det är så stor skillnad i internationell fotboll. De som har landslagserfarenhet har viss fördel. Du kan inte ha inställningen att det är en bra allsvensk match. Du måste vara väldigt ödmjuk.

Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet, i Göteborg på lördag.

– Det blir oerhört svårt för mig att tippa. I synnerhet i min roll som förbundsordförande. Fantastisk avslutning både i toppen och botten. All heder till seriemakarna. Det kan sluta precis hur som helst. Det är oerhört tacksamt att ha en så dramatisk avslutning. Hoppas på mycket publik på avslutningen runt om i landet.

Torbjörn Nilsson, tidigare tränare Kopparbergs Göteborg FC.

– Jag tror att Kopparberg slår Rosengård, sedan är jag inte så säker på att Piteå förlorar eller tappar poäng mot Växjö. Det är lite synd att de inte har det i egna händer. Föreningen slåss väldigt mycket för att vara med i CL. Slår de Rosengård har de nått sitt mål. Sådant tittar spelare som vill byta klubb på.

Frida Östberg, fotbollsexpert SVT och tidigare landslagsspelare.

– Jag tror att Piteå vinner mot Växjö. Det skulle inte förvåna mig om matchen i Göteborg slutar oavgjort. Det är mycket på spel, Champions League-plats är viktig. Låt mig säga oavgjort. Får Rosengård första målet är de jobbiga att möta. Jag gror mycket på Kopparberg och deras omställningsspel mot Rosengård. För dem handlar det om att stå pall defensivt. Rosengård kan med sitt kvicka passningsspel spela ut dem. Det handlar om mod. Det blir tuffa matcher, med mycket nerver och mycket folk förhoppningsvis.

Stefan Rehn, tidigare tränare Kopparbergs Göteborg FC och Jitex, nu i Utsiktens BK.

– Det hade varit jättekul om Kopparberg kunde ta det. Jag hoppas och tror att de slår Rosengård, det finns material till det. Sedan vet jag inte. Piteå har varit stabilt. Det kanske knyter sig.

Hur ser du på Göteborg säsong?

– Jättebra. Jättekul. Förra året var det kniven på strupen under hösten. Det fanns potential. De fick bara inte ut det. Det finns väldigt mycket fotboll i det laget. De fick in nya nyförvärv som passade in. Väldigt bra gjort av klubben. Precis vad de behövde. Det är tjejer som verkligen inte är bortskämda. Jag hoppas verkligen att de får sätta pricken över i.

Kristin Hammarström, tidigare målvakt Kopparberg Göteborgs FC, målvaktstränare och målvaktsinstruktör.

– Med tanke på mitt förflutna är det klart att jag hoppas på Göteborg, att de avgör på hemmaplan och att Piteå tappar poäng. Det är önsketänkandet. Det kan bli jämnt där, blir det oavgjort är det Piteå som står som segrare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.