Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Profilens passning till Schelin: "Orkar inte mer"

Victoria Sandell Svensson, fotbollslegendar, försvarar kompisen Lotta Schelin och har en uppmaning till henne. - Jag skrev att "man orkar inte mer straffar nu", säger hon.

För 13 år sedan tog sig de svenska fotbollsdamerna till VM-final. Sverige hamnade 0-1-underläge mot Kanada i semifinalen i den 70:e minuten. 

- Jag kommer ihåg känslan vi hade. Det fanns inget annat än att vända det. Hanna Marklund, tror jag, sprang och hämtade bollen och vi bara kör och vänder, säger 39-åriga Victoria Sandell Svensson.

"Tyskland är inte lika bra"

"Vickan" passade först fram till Malin Moström som hittade rätt med skottet. I den 86:e minuten gjorde den då 20-åriga inhopparen Josefine Öqvist vinnarmålet. 

I finalen väntade Tyskland. Där blev det stryk med 1-2, trots att Hanna Ljungberg gav svenskorna ledningen i första halvlek.

- Jag tyckte inte Tyskland har varit lika bra nu i OS, som de var då. De har ingen lika stor stjärna som typ Birgit Prinz och har inte det här tunga kollektivet. Men de är i final. Är det någon gång vi ska slå dem så är det nu, säger Victoria Sandell Svensson.

Sverige imponerade förvisso inte märkbart i gruppspelet, men har lyckats slå ut två tunga guldfavoriter i form av USA och Brasilien efter straffläggning i kvartsfinal och semifinal. Sveriges damer har tidigare aldrig tagit medalj på ett OS. Trots VM-silvret 2003 tycker hon att landslagets prestation den här gången slår högre.

Försvarar Lotta Schelin

- Det här är större. Det är ju tuffare att ta sig till OS. Det är bara tre europeiska lag med och vi får till och med kvala. Sen är det så många andra sporter i OS, det är så stort. Det gäller att fokusera på sin idrott. 

Victoria Sandell Svensson jobbar nuförtiden jobbar på Svenska Fotbollförbundet och lever familjeliv med fru och två döttrar. Hon tackade för sig i landslagströjan 2009 och spelade då med Lotta Schelin från Kållered som debuterade i den blågula tröjan fem år tidigare. 32-åriga Lotta Schelin har fått ta emot kritik både under gruppspelet i OS samt i VM för två år sedan, för att ha spelat under sin nivå. I båda straffläggningarna har Schelin slagit stenhårda straffar högt i nät, vid krysset. 

- Jag vet att Lotta har fått mycket kritik, jag läste någonstans att hon blev trött efter 20 minuter. Men har man spelat 120 minuter i två matcher och slår en sån straff som hon gjorde i går, det gör inte vem som helst, säger Victoria Sandell Svensson.

Fick svar från Rio

Likt många andra svenskar sitter landslagslegendaren klistrad framför tv:n under fredagens final. Efter tisdagens match skrev hon ett SMS. 

- Jag skrev till Lotta Schelin att "man orkar inte mer straffar nu".

Vad svarade hon?

- Hon svarade något stil med att "Åh Vickan, det är så sjukt skönt". Det är kul, jag skickar till dem jag känner. Det är så sjukt stort, det de gör. Man kan ju inte påverka, men det tar lika mycket på oss som sitter vid sidan, säger Victoria Sandell Svensson.