Ett flyttat EM kommer bli en kostsam historia för Europas klubbar och ligor.
Ett flyttat EM kommer bli en kostsam historia för Europas klubbar och ligor. Bild: TONY O'BRIEN

Prislappen för flyttat EM: 3,25 miljarder kronor

Under tisdagens hålls krismöte i Uefa där frågan på agendan är: Vad ska hända med EM? Uppgifter har cirkulerat som gör gällande att det redan är klart att mästerskapet flyttas – men det kommer bli en minst sagt dyr historia för den europeiska fotbollen oavsett hur det blir.

ANNONS
|

Enligt Financial Times är det redan klart. EM kommer att skjutas upp på grund av spridningen av det nya coronaviruset – frågan är bara hur långt fram i tiden.

Under tisdagen håller den europeiska fotbollens högsta organ Uefa ett krismöte där samtliga 52 medlemsländer kommer närvara via länk. Det mesta pekar på att ett beslut därefter kommer kommuniceras som gör gällande att EM skjuts upp – där de mest troliga alternativen är att det skjuts upp till senare i år eller att det skjuts upp till nästa sommar.

Det sistnämnda alternativet är de Europas klubbarnas önskemål. Detta för att kunna spela klart ligorna som är inställda tills vidare. En stor orsak till det är de ekonomiska förluster som en helt inställd säsong skulle innebära.

ANNONS

Enligt revisionsbyrån KPMG så skulle det kosta de fem stora fotbollsligorna i Europa (England, Spanien, Tyskland, Frankrike och Italien) drygt 43 miljarder i uteblivna intäkter att avsluta säsongen i dagsläget.

Klubbägaren: "Först då kan vi på riktigt förstå förlusterna"

För att Uefa ska gå med på klubbarnas önskemål kommer det dock krävas en kompensation och det är klubbar och ligaorganisationer som kommer att stå för notan. Enligt The Athletic kräver Uefa 3,25 miljarder kronor för att gå med på att flytta EM ett år framåt i tiden.

– Vi väntar på en lösning från förbunden och från Uefa när det gäller framtidens spelschema. Först då kan vi på riktigt förstå förlusterna och börja förbereda oss på de ekonomiska problem som vi kommer att få, säger en ägare till en av Europas största klubbar till Financial Times, ägaren vill dock inte figurera med namn.

Beslutet om EM kommer kommer att diktera villkoren för europeiska ligor, stora som små. Även allsvenskan väntar med sitt besked om säsongen tills dess att Uefa exekutiva kommitté fattat ett beslut.

– Det kan påverka ganska mycket. Därför är det viktigt att få signalerna efter morgondagens möte innan vi tar beslut, berättade Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist för GP under måndagen.

Fakta: Här är alternativen för EM 2020

• EM spelas som planerat, med start 12 juni, i tolv olika länder

Ett alternativ som just nu känns väldigt osannolikt, främst eftersom coronaviruset fortsatt härjar med full kraft och i stort sett hela Europa är drabbat.

De avslutande playoffmatcherna till EM är tänkta att spelas i slutet av mars, men om de skjuts på framtiden blir den naturliga effekten att även mästerskapet måste senareläggas, så som länder som Italien har krävt. En annan faktor som gör att det är otänkbart att EM spelas som planerat är att alla de stora ligorna just nu är pausade, klubbarna och flera andra tunga aktörer vill att ligorna ska färdigspelas i år och att det ska vara prioriterat framför en EM-start i juni.

• EM spelas som planerat, med start den 12 juni, men utan publik

I princip är det lika osannolikt att spela EM som planerat i sommar, utan publik som med publik. Att stänga läktarna vore dessutom en väldigt stor ekonomisk smäll för Europeiska fotbollsförbundet Uefa. Möjligtvis går det att flytta vissa matcher till platser i Europa där coronaviruset inte är lika utbrett, men frågan är om de länderna är redo att arrangera?

• EM skjuts upp till senare i år

Det förslaget som förmodligen är det enklaste för alla parter – och därmed kanske det mest troliga. Förutsatt att coronautbrottet går tillbaka skulle ett EM i exempelvis december gå att genomföra. De pausade ligorna skulle kunna färdigspelas utan problem, vilket klubbarna alltså gärna vill, och playoffspelet till EM hinner bli klart i god tid innan mästerskapet. För Uefa är det viktigt att EM blir av, och därför är en flytt av mästerskapet det mest rimliga. Lars-Christer Olsson, som sitter med i Uefas exekutiva kommitté, har i en intervju med Radiosporten sagt att en flytt av EM till en annan tidpunkt i år är att föredra.

• EM skjuts upp till nästa år, 2021

Den ansedda franska tidningen L'Équipe publicerade i förra veckan uppgifter om att Uefa kommer att flytta EM till nästa sommar, 2021. Ett alternativ som inte alls är orimligt, men det kommer med flera hinder på vägen. Dels spelas damernas EM nästa sommar, och Uefa vill inte att mästerskapen ska krocka med varandra. Dels avgörs även den första upplagan av Internationella fotbollsförbundet Fifas nya version av klubblags-VM nästa år – en turnering som Fifa satsat hårt på – och internationella förbundet vill naturligtvis inte att ett EM ska störa det arrangemanget. I ett sådant läge, vågar Uefa ändå lägga ett EM parallellt med Fifas nya stjärnturnering?

Källa: TT

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS