Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Pressen blev för stor"

Mål förändrar matcher, brukar man säga. Räddningar avgör dem.

När jag träffade Lotta Schelin för en knapp månad sedan pratade hon om hur hon skulle förbereda sig för att spela EM på hemma­plan. Att de senaste tre årens framgångar i Lyon och landslaget gett henne en grundtrygghet som ingen kan ta ifrån henne. Att oavsett hur EM går kommer ingen att kunna säga att hon är dålig fotbollsspelare. Ändå sa hon att hon skulle prata med landslagets mentala tränare, Göran Kenttä, ­inför premiären mot Danmark. ”Jag måste vara förberedd på alla scenarion – att vi ligger under med 2–0 i paus, att vi leder med 2–0 och jag har gjort båda målen.”

Jag undrar om de pratade om att missa straffar. TV-bilden på Lotta Schelin när hon skulle ta sin straff sa allt annat än att hon älskade ­läget.

”Det är ett nöje att spela under press.” Kanske var det för att Pia Sundhage sa det på sin perfekta amerikanska – it’s a pleasure to play under pressure – som det lät så naturligt dagen före EM-premiären. För att hantera press har ju aldrig varit en stark svensk egenskap i idrottssammanhang. Och nog var Sverige tagna av både stundens allvar och danskt kortpassningsspel i första halvlek. Och kanske framför allt av den danska pressen.

Det danska presspelet gav inte Sverige någon tid med bollen. Pernille Harder skar bort Nilla Fischer i uppspelen och lät ­Charlotte Rohlin ta hand om dem, vilket ledde till att gul spelade till röd alldeles för ofta. På innermittfältet sprang ett undertaligt svenskt par och jagade boll och position medan bollsäkra danskor knackade fint kortpassningsspel mellan varandra.

Och när Nilla Fischer hamnade i en av de situationer där hon fortfarande är osäker som mittback – när hon ska stöta och när hon ska falla – tvekade hon en sekund för länge i beslutsfattandet, och öppnade luckan för klubbkompisen Mariann Gajhede Knudsen.

Men mål förändrar matcher. Och det finns situationer där Nilla Fischer redan håller världsklass. Balansen när hon gick upp i luften efter djupledslöpningen på Thunebros frispark från mittplan, är inget annat än världsklass. Med en fantastisk kroppskontroll och ryggen mot mål nickade hon in Sverige i den här turneringen.

Sverige tog över allt i andra halvlek, skapade lägen för att avgöra, skapade två straffar. Men Lotta Schelin klarade inte pressen. Kosovare Asllani kände att hon skulle göra det och tog den andra straffen från Marie ­Hammarström, med lagkompisarnas goda minne. Men hon fick gummiben.

Att Sverige bumpade på det första hinder de mötte i EM krånglade till det, det väcker frågor om vad det här laget klarar av. Men inte mer, inte än. Chansen till gruppseger lever i allra högsta grad och även om blågult skulle bli tvåa i gruppen hamnar de på sidan i slutspelsträdet där de sannolikt undviker både Tyskland och Frankrike.

Sverige pratade om pressen inför EM, Nilla Fischer sa att de kommer inte att förstå den förrän de är där, på Gamla Ullevi.

Nu vet de. Och redan när de vaknar nu på morgonen kommer den pressen att ha växt exponentiellt.

Kan de hantera den, då kommer det här laget att gå stärkt ur den här premiären.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.