Pressad Mourinho tillbaka på Stamford Bridge

Landslagsuppehållet är över och fotbollsvärldens blickar riktas återigen mot Manchester Uniteds pressade manager José Mourinho. I eftermiddag återvänder Mourinho till arenan där han en gång i tiden blev The Special One när United gästar Maurizio Sarris obesegrade Chelsea på Stamford Bridge.

ANNONS
|

Inför matchen mot Newcastle försökte de engelska tabloiderna överträffa varandra i att kungöra slutet på José Mourinhos tid i Manchester United. Efter misslyckandena mot Wolves, Derby, West Ham och Valencia skulle portugisen sparkas oavsett matchens utgång och när Yoshinori Muto dundrade in 2-0 efter tio miserabla inledningsminuter på Old Trafford såg Mourinho och Manchester United oundvikligen ut att ha nått vägs ände.

Men när det behövdes som mest drog United fram en vändning på klassisk Sir Alex Ferguson-manér som fullbordades med att ifrågasatte Alexis Sánchez avgjorde på tilläggstid.

Ett landslagsuppehåll har kommit och gått sedan dess och José Mourinho, som säkerligen njutit av två veckors avbrott från pressens granskande blickar, är alltjämt kvar på Old Trafford. Men när ligafotbollen nu återvänder riktas rampljuset återigen mot portugisen.

ANNONS

– Mycket kritik riktas mot mig personligen, men det snackas för mycket. Ifall det regnar i London i morgon så får jag skulden. Om det är problem med Brexit så är det mitt fel. Det är för mycket ondska i fotbollen och jag är offer för en häxjakt. Men det är mitt liv, och det är ett liv jag älskar, sa Mourinho innan uppehållet.

Förlängde kontraktet i januari

Manchester United slutade tvåa i Premier League i fjol, men har redan halkat sju poäng efter topptrion med Manchester City, Chelsea och Liverpool och spelet under säsongsinledningen har inte vittnat om någon förestående vändning. Offensiven hackar, defensiven är fragil och de många talangfulla fotbollsspelarna underpresterar när de försöker finna fotfästet i Uniteds ständiga föränderlighet, när Mourinho skiftar mellan startelvor och formationer i försök att hitta rätt, samtidigt som bärande spelare som Paul Pogba och Romelu Lukaku genom illa maskerade uttalanden i pressen vädjat om en mer anfallsinriktad stil.

Men att påstå att Mourinho ensam bär skulden för Uniteds position i dagsläget vore både orättvist och felaktigt.

Manchester United fortsätter förvisso att slå intäktsrekord, men sportsligt famlar United fortfarande efter sin identitet sedan Ferguson gick i pension. Vd:n Ed Woodward är hårt kritiserad av klubbens supportrar och jakten på en sportchef för att staka ut en långsiktig sportslig plan för klubben har inletts.

ANNONS

Woodward förlängde Mourinhos kontrakt så sent som i januari men trots det förvägrades portugisen, till sitt stora missnöje, värvningarna han såg som nödvändiga för att förstärka truppen under sommaren.

"United trevar i mörkret"

I veckan vädrade United-legendaren Paul Scholes i en lång intervju med ESPN sin oro över hur klubben styrs, där han hävdade att United börjar påminna om hur rivalerna Liverpool och Manchester City sköttes för ett decennium sedan, när United dominerade den inhemska fotbollen och vann både Premier League och Champions League.

– Vi brukade hånle åt hur de bytte tränare och spelare varje år utan att lyckas med någonting. Men nu känns det som att vi har blivit Liverpool eller City. Det känns som att de tittar på oss och skrattar, precis som vi gjorde förr om åren. Samtidigt gör de allt rätt. De har tagit in världens bästa tränare, anställt en stab som ansvarar för värvningarna och satt ett spelsätt att luta sig mot. Då är allt enkelt. United trevar i mörkret, säger Scholes.

I eftermiddag återvänder Mourinho till Stamford Bridge, där han en gång i tiden gjorde sig ett namn som en av världens främsta fotbollstränare, för att ta sig an Maurizio Sarris obesegrade Chelsea.

Därefter väntar några intensiva veckor där United ställs mot Juventus, Everton, Bournemouth, Juventus igen och slutligen mot Manchester City i derbyt. Om inte resultaten, och de spelmässiga insatserna, förbättras väsentligt lär spekulationerna kring Mourinhos framtid på Old Trafford knappast minska.

ANNONS

Helgens hetaste:

Chelsea – Manchester United

Chelsea har inlett strålande under Maurizio Sarris ledning, där Eden Hazard varit i lysande form, och är alltjämt obesegrat. Manchester United har det desto tyngre, men tog en nödvändig seger senast mot Newcastle. José Mourinho lär hoppas kunna knäppa sin gamla klubb på näsan och vända Uniteds negativa formkurva.

I dag 13.30, Viasat Sport Premium

Wolfsburg – Bayern München

Bayern München har för ovanlighetens skull inlett Bundesligasäsongen trögt och den nye tränaren Niko Kovac är under press efter fyra raka matcher utan seger. Bayern återfinns först på sjätte plats i ligan inför bortamatchen mot Wolfsburg.

I dag 15.30, Viasat Fotboll

Barcelona – Sevilla

Sevilla toppar oväntat La Liga efter åtta omgångar efter att ha radat upp fyra raka segrar när man nu gästar tabelltvåan Barcelona, som genomgått en formsvag period med fyra raka matcher utan seger i ligaspelet. Ernesto Valverde lär vara ytterst angelägen om att hitta tillbaka till formen lagom till nästa veckas El Clásico.

I dag 20.45, Strive

Inter – Milan

Fotbollshelgen avslutas med Derby della Madonnina, Milanoderbyt mellan Inter och Milan i en het kamp om Champions League-platserna. Båda klubbarna har börjat fått upp ångan efter svaga säsongsinledningar. ”Milan är ett starkt lag, det kommer bli svettigt”, säger Inter-stjärnan Radja Nainggolan.

Söndag 20.30, Strive

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS