Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Premier League-vinnaren Luke Chadwick: Mobbades för mitt utseende

Han vann Premier League och spelade landslagsfotboll.
Samtidigt mobbades han – för sitt utseende.
– Jag upplevde det som om det var allt alla pratade om, säger Luke Chadwick till Sportbible.

Luke Chadwick spåddes bli en framtida A-lagsspelare för England när han spelade landskamper med U21-landslaget vid millennieskiftet och vann Premier League med Manchester United 2001. Samtidigt som han växte allt mer som fotbollsspelare så gick han en kamp som inte många visste om.

Chadwick berättar nu hur han blev trakasserade och retad – på grund av sitt utseende.

– Det kändes som om alla skrattade åt mig. Det var inte bara några som skämtade och du kunde slänga lite käft tillbaka. Jag upplevde det som om det var allt alla pratade om, säger han till Sportbible.

Chadwick berättar att han sällan gick ut på stan, var orolig och att han skämdes. Han hade dessutom svårt att prata om det med någon annan.

Inte ens när han satt ensam hemma kände han att han kunde tänka bort mobbningen.

Togs upp i tv-program

Han berättar att han hade ångest på fredagarna när underhållningsprogrammet, som kan liknas vid svenska Timeout, ”They Think It's All Over” sändes.

– Jag kommer ihåg hur jag med skräck satt och väntade på programmet varje fredag och bara tänkte att ”snälla säg ingenting om mig”. Jag ville bara att det skulle försvinna men varje gång programmet sändes tog de upp mitt utseende på något sätt. Jag accepterade om jag blev mobbad på fotbollsplanen, eftersom det hände alla andra också, men det var det som hände utanför planen som påverkade mig allra mest.

Chadwick avslutade karriären för fyra år sedan, testade att vara tränare men nu jobbar han helhjärtat med "Football fun factory” som arbetar för att barn oavsett förutsättningar ska kunna må bra av fotboll.

Och till de som kanske lider av samma känslor som Chadwick gjorde ger han ett råd:

– Det viktigaste vi har här i världen är vår mentala hälsa. Det är samma för alla, den går upp och ner. Det handlar bara om att försöka hålla den i balans någonstans mellan medel och bra, och att hitta sätt att göra det på. Att tala öppet om sina känslor är en sak som verkligen hjälper.

Luke Chadwick tillhörde bland annat, förutom Manchester United, West Ham, Stoke och Norwich. 2016 satte han punkt för karriären i de lägre divisionerna i Soham Town Rangers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.