Premier League-spelarna backar avstängde Lineker

Experten Gary Lineker har sedan tidigare stängts av från BBC:s kultprogram Match of the day efter att ha uttryckt politiska åsikter på Twitter.
Flera kollegor har ridit ut till Linekers försvar – och nu backar även Premier Leagues spelare ut att backa legendaren.

ANNONS
|

GP har redan rapporterat om att flera av Gary Linekers studiokollegor bojkottar lördagens Match of the day-sändning på BBC i solidaritet med den tidigare landslagsstjärnan.

Lineker blev avstängd efter att på Twitter har skrivit om den brittiska flyktingpolitiken – och bland annat menat att den brittiska regeringens retorik påminner om 30-talets Nazityskland.

Sedan tidigare stod det alltså klart att lördagens sändning skulle genomföras utan varken programledare, experter eller ordinarie kommentatorer.

Enligt Sky ska en källa inom BBC ha kallat bolagets agerande mot Lineker som ”fegt” och ”en attack mot yttrandefriheten”.

BBC:s svar: slopar intervjuerna

Under lördagen rapporterade flera brittiska medier dessutom att spelarna inte kommer att ställa upp på intervjuer för BBC.

ANNONS

Även spelarfacket meddelade i en kommuniké att de kommer stötta de spelare som väljer att bryta mot de annars pliktmässiga intervjuerna – då en bojkott annars i regel leder till böter.

BBC gjorde ett försök att själva förekomma problematiken genom att under lördagen meddela att inga spelare eller coacher kommer bli ombedda att ställa upp.

Fakta: Gary Lineker

Den brittiska anfallaren Gary Lineker startade sin fotbollskarriär i Leicester City i slutet av 1970-talet. Under sin karriär spelade han senare för Everton, Barcelona och Tottenham. Han avslutade sin spelarkarriär i japanska Nagoya.

Med sina 10 VM-mål är han fortfarande Englands fotbollslandslags bästa målskytt genom tiderna i VM-sammanhang, sex av målen gjordes på VM i Mexiko 1986.

Lineker lyckades med konststycket att under hela sin karriär aldrig få vare sig ett gult eller rött kort.

Han är numera expertkommentator för BBC Sports och Al Jazeera.

TT

LÄS MER:BBC petar Gary Lineker från Match of the Day – kritiserade regeringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS