Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Premiärseger för Häcken – med ett nödrop

Det var långt ifrån någon glimrande premiär för Häckens damer. Nykomlingen Hammarby bjöd på tufft motstånd – men också på det självmål som blev Häckens räddning.
– Framför allt måste vi hitta lugnet. Det blev lite stressigt, säger Elin Rubensson – som gjorde sin första damallsvenska match sedan hösten 2019.

Mästarlaget BK Häcken åkte till Stockholm för att spela sin allra första damallsvenska match för den nya klubben. Och det började på bästa tänkbara sätt när Anna Csikis hörna skarvades i mål av en Hammarby-försvarare.

Då tydde mycket på att Häcken gick mot en promenadseger – men det var långt ifrån vad som skedde. Hammarby, som är nykomlingar i högsta serien, visade att de blir att räkna med och utmanade Mats Grens bygge gång på gång. Häcken hade å sin sida svårt att få igång sitt passningsspel – och dessutom såg den nykomponerade trebackslinjen stundtals något darrig ut.

– Det var väl en typisk premiärmatch. Lite hafsigt spel, men det viktigaste var ju att ta tre poäng, så det var gött. Framför allt måste vi hitta lugnet. Det blev lite stressigt. Vi är ju som bäst när vi får igång vårt passningsspel och kan spela på få tillslag. I dag blev det mycket fram och tillbaka från båda hållen, var Elin Rubenssons analys.

Mot slutet av den första halvleken tog Hammarby för sig allt mer, och den tendensen fortsatte i den andra halvleken. Båda lagen bjöd dock på farliga chanser, och närmast mål var nog Stina Blackstenius som rundade målvakten och bara skulle rulla in bollen i öppet mål – trodde hon. I stället kom Hammarbyförsvararen Alice Karlsson flygande och räddade 2–0.

Premiärseger – utan mersmak

Med kvarten kvar beslöt sig Mats Gren för att göra ett dubbelbyte, och dessutom ändra taktiken och gå över till fyrbackslinje. Ett tydligt tecken på att Häcken inte kände sig bekväma med hur matchen gestaltade sig.

– Det var helt rätt drag att göra idag. Det blev lite lugnare och kunde säkra upp mer hemåt. Så det är väl bra att kunna göra sådana förändringar i matcherna, säger Elin Rubensson.

Och Häcken höll undan. Efter en match som totalt sett får beskrivas som spelmässigt jämn kunde göteborgarna andas ut – självmålet blev matchens enda.

Därmed är premiären avklarad och poängmässigt finns det inget att klaga på.

Spelmässigt, däremot – där har Häcken lite att jobba på. Det självspelande pianot från i höstas har ännu inte riktigt hittat stämningen 2021.

– vi har ju haft en lång försäsong och kunnat spela ihop oss, men det är klart att det är ett lite annat lag än förra året. Vi har tappat många spelare och det har kommit in lite andra spelartyper. Så det är klart att det är annorlunda, säger Elin Rubensson.

Och för henne själv var matchen speciell – det var första gången sedan hösten 2019 som hon var på planen i en match i damallsvenskan. Hon blev ju mamma i december förra året.

Ja, det var ett tag sen. Jag är glad för varje minut jag spelar och känner att jag kommer i bättre form hela tiden så det är jättekul. Och totalt sett måste vi vara nöjda, vi vann matchen och det är alltid det viktigaste.

Så startade Häcken (3–5–2): Jennifer Falk – Luna Nörgaard Gevitz, Emma Kullberg, Lotta Ökvist – Johanna Rytting Kaneryd, Julia Zigiotti Olme (Milica Mijatovic 81), Filippa Curmark, Filippa Angeldahl, Anna Csiki (Elin Rubensson 72) – Pauline Hammarlund (Hanna Wijk 72), Stina Blackstenius

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.