Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Portugal vidare efter straffrysare

Oavgjort efter ordinarie tid, oavgjort efter förlängningen. Straffar blev avgörande mellan Polen och Portugal där Rui Patricio avgjorde för Portugal.

Det snackades mycket om Cristiano Ronaldo och Robert Lewandowski inför kvartsfinalen mellan Portugal och Polen. De två superstjärnorna som är livsviktiga för sina länders framgångar.
Lewandowski var under stor kritik då han varit mållös i turneringen. Något som Polen knappast hade räknat med. Mot Portugal räckte det dock med två minuter för skyttekungen.
Kamil Grosicki kom runt på kanten och hittade fint in till Lewandowski. Anfallaren var iskall och placerade kyligt in bollen bakom Rui Patricio. Portugal och dess storstjärna hade det tufft inledningsvis i den första halvleken. Polen fick komma igenom alldeles för enkelt och hade bud på fler mål. 

Den tyske domaren Felix Brych hade att göra i den första halvleken. Nani föll enkelt, Ronaldo föll enkelt både en och två gånger. Antagligen var det därför som Brych vinkade "res på dig" åt Ronaldo efter att han gått omkull i straffområdet efter en duell med Kamil Gilk. En situation där Ronaldo borde ha haft en straff med sig.
– I mina ögon är det där en straff, säger TV4-experten Anders Andersson.

Men Portugal skulle komma tillbaka och det var inte vem som helst som frälste landet. Utan den 18-årige supertalangen Renato Sanches som lämnade Benfica för Bayern München inför EM för den nätta summan 350 miljoner kronor. Sanches fick bollen, snyggt framklackad av Nani och vallade bollen via Grzegorz Krychowiak och Lukas Fabianski kunde bara titta på när bollen seglade in.
Ganska bra läge att göra sitt första landslagsmål ...

Den andra halvleken började Polen bäst och hade på nytt flera bra lägen att återigen ta ledningen. Men Lewandowski, Milik och Grosicki fick inte till sina avslut. Närmast var Milik som skarvade ett avslut men Rui Patricio hade inga problem.
För Portugal kom det gyllene läget med fem minuter kvar av ordinarie matchtid. Cristiano Ronaldo rann igenom och hade öppet läge, då missade superstjärnan bollen och matchen gick till förlängning.

Även förlängningen blev mållös, då chanserna lyste lite med sin frånvaro. Inget av lagen vågade riktigt gå framåt utan väntade in straffläggningen. 

Straffarna var iskalla och både Lukas Fabianski och Rui Patricio slängde sig åt fel håll på samtliga straffar. Förutom när Jakub Blaszczykowski klev fram och Rui Patricio räddade. När Ricardo Quaresma slog in sin straff så var det klart – Portugal vidare där de möter Wales eller Belgien som spelar i dag.