Pontus Wernbloom klar för IFK Göteborg

Han lämnade som ung mittfältare 2009. Han återvände som erfaren anfallare 2020. Pontus Wernbloom är tillbaka på Kamratgården för att avsluta karriären.
– Nu är jag hemma för gott, säger han.

ANNONS
|

Regnet la sig tungt i den korta luggen. Men Pontus Wernbloom sken som en sol efter sin första träning tillbaka i IFK Göteborgs tröja.

– Jag vill köra slut på den sista krämen jag har kvar i mig. Förhoppningsvis blir det ett par år här, säger han.

Ett dygn tidigare satt han i bilen i Thessaloniki på väg till flygplatsen. Han hade precis brutit sitt mångmiljonkontrakt med PAOK. Han hade bestämt sig. Han skulle hem.

– Jag har varit ute i elva år och man har bara en karriär. Jag ville inte låta den dö därute. Nu är jag väldigt sugen på att komma igång. Det ska bli riktigt kul. Nu kör vi så länge lampan lyser, säger han.

ANNONS

Jagar inte pengarna

Elva år av kapade världsstjärnor, tjänade miljoner, upptäckta städer och landslagsresor är slut. Det där var inte intressant längre. Det var däremot IFK Göteborg och det ett och ett halvt år långa kontrakt som lades på bordet.

– Det gick väldigt smidigt. Man kommer inte hem för pengarna. Jag hade kunnat stanna i Grekland för det, men jag ville hem helt enkelt, säger han.

Familjen Wernbloom har under utlandsåren haft ett hus i Sigtuna som bas, men kommer nu leta hem närmare Kamratgården.

– Jag krigade på där ute i elva år. Det är inte alltid så glamoröst. Alla i min familj behöver nog rota sig. Vi är fyra personer som har hattat runt i Europa. Vi kände alla att det var dags, säger han.

Den känslan uppmuntrades av vännerna Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén.

– Bjärs hade en inverkan. Tobbe med. Det är klart att det gör det enklare när ens bästa polare spelar, säger han.

Mycket har förändras sedan hans snus-smajl senast syntes på Gamla Ullevi. Som tröjnumret till exempel, han kommer bära tröja 86 efter sitt födelseår. Som positionen, han är tänkt att spela anfallare.

– Det är både där jag och klubben tror att jag kan hjälpa till mest, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Blåvitt uppges värvar vänsterback från Malmö

När han själv slog igenom var det som ungtupp i ett omklädningsrum fyllt av erfarna spelare. Nu är rollerna ombytta och han själv tillhör truppens äldsta. Med sin erfarenhet och aldrig sinande vilja hoppas han bryta den elva matcher raka segerlösa sviten.

– Ingen är nöjd med tabelläget. Det behövs det ingen kärnfysiker för att förstå. Jag tror mycket sitter i skallen för kvalitén på laget finns definitivt. Får jag bara vara på planen så vet jag att jag kan hjälpa laget, säger han.

LÄS MER:Max Markusson: "Är det inte rätt person på rätt plats kommer vi agera"

Det kan han få göra redan på lördagen. Han är uttagen i den trupp som reser till Stockholm för att ta sig an formstarka Djurgården.

– Jag har varit på försäsong nu, så jag har fyra-fem matcher i benen. Så det ska nog inte vara någon fara. Det blir däremot en utmaning att börja spela på konstgräs, vi får se hur det blir. Det är någonting nytt som jag inte gjort på länge, men utöver det är jag nog i så god form som man kan vara.

LÄS MER:Kampen mot klockan för att få Wernbloom spelklar

Se hela intervjun med Pontus Wernbloom längst upp i artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS