Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ordförande Mats Engström, sportchef Pontus Farnerud, nyförvärvet Marek Hamsik och klubbdirektör Håkan Mild. Bild: DANIEL STILLER
Ordförande Mats Engström, sportchef Pontus Farnerud, nyförvärvet Marek Hamsik och klubbdirektör Håkan Mild. Bild: DANIEL STILLER

Pontus Farnerud: ”Hamsik är inte här för pengarna”

Marek Hamsik är klar för IFK Göteborg.
Nu berättar sportchef Pontus Farnerud om värvningen, kontraktslängden – och om att fler svenska klubbar nog var intresserade av 33-åringen.
– Det är inte varje dag, varje år varje eller varje decennium en svensk klubb ges den här möjligheten, säger han.

Det började med ett meddelade från agenten Patrick Mörk. Det slutade med att Marek Hamsik satt på en presskonferens – som en IFK Göteborg-spelare.

De sista detaljerna kring värvningsbomben gick i lås under måndagen.

– Patrick Mörk (agent) skickade ett meddelade och fråga om vi var intresserade. Efteråt märkte vi att det var en möjlighet, då gjorde vi allt vi kunde, säger sportchef Pontus Farnerud.

Kontraktet är skrivet till den 30 augusti i år. Över sommarens EM, alltså. Och 17 möjliga allsvenska matcher för IFK Göteborg.

– Det är ett korttidskontrakt, men vi som förening ser en långsiktighet i att utveckla och förbättra IFK Göteborg med Marek Hamsik. Det är inte varje dag, varje år, varje decennium som en svensk klubb ges den här möjligheten. Redan i vårt första samtal kändes det klockrent, säger Pontus Farnerud.

– Vi signar inte Marek Hamsik för hans namn utan för hans fotbollskvaliteter.

Kan det bli aktuellt att han återvänder till er efter EM?

– Vi vet inte vad som kommer hända efter EM, men vi hoppas att Marek stannar hos oss så länge som möjligt.

Gällande den ekonomiska aspekten säger Farnerud:

– Marek är inte här för pengarna. Han är här för att spela fotboll och prestera. Där har vi hittat den bästa lösningen. Jag kommer inte gå in på några detaljer, men vi tänker alltid på vår finansiella situation. Det här är inget kontrakt som kommer äventyra något för oss.

Vid sidan om IFK Göteborg har det ryktats om att även Hammarby IF och AIK erbjöds att plocka in Marek Hamisk.

Om det säger Pontus Farnerud:

– Jag kan inte svara på vad andra säger, men min känsla är att många andra svenska klubbar var intresserade av Marek. Det ser ut som kortsiktigt men vi bygger något över tid och känner att han blir viktig där på många olika plan. Han kommer att lyfta oss redan nu som förening och lag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.