Pontus Dahlberg om rekordflytten och karriären

Han var en supertalang och spåddes en lysande framtid. Tidigt fick storklubbarna ute i Europa upp ögonen för Pontus Dahlberg. Det skulle sluta med en flytt till Watford FC – en flytt där han själv upplevde stark press.
– Mina dåvarande agenter pushade väldigt mycket, säger Dahlberg i GP-sportens podcast 031 Fotboll.

ANNONS
|

Han debuterade i Älvängens IK:s A-lag redan som 13-åring och därefter gick karriären spiktrakt uppåt för Pontus Dahlberg. Efter att ha debuterat för IFK Göteborg i allsvenskan som 18-åring tog det inte lång tid innan intresset började växa från betydligt större klubbar ute i Europa.

– Det gäller att ha fötterna på jorden och inte sväva iväg och tro att man är något annat. Jag har haft den insikten själv och även haft bra människor runtomkring mig, säger Pontus Dahlberg i GP-sportens podcast 031 Fotboll.

LÄS MER:Alexander Faltsetas hoppas på ett roligare 2021

Det snackades om klubbar som SSC Napoli och RB Leipzig, men listan på klubbar som var intresserade var lång.

ANNONS

– Det var lite snack om båda de klubbarna, ja. Det fanns även några fler men det blev aldrig så konkret eftersom Blåvitt ville ha så mycket pengar som möjligt vilket gjorde att andra klubbar föll bort, säger han och fortsätter:

– Men det fanns större klubbar att välja på.

Vilka vill Pontus Dahlberg inte avslöja.

Hur kändes det när prissumman började diskuteras? Att du skulle säljas för över 30 miljoner kronor?

– Det är ju surrealistiskt! Men det går inte att tänka på det utan bara fokusera på sitt eget och jobba vidare och ha fokus där och då.

LÄS MER:Leo Bengtsson: ”Allt annat än guld är fel att säga”

Riktar kritik mot agenterna: ”Pushade väldigt mycket”

När övergången till engelska Watford FC blev av i januari 2018 var det en jätteaffär för ett IFK Göteborg som blödde ekonomiskt och skrek efter en storförsäljning.

– Det är klart att jag kände att klubben var i behov av pengar och att de gärna ville sälja för att klara ekonomin. Så var det absolut. Det var inte så att de snackade om att vi skulle vänta och se utan om det kom ett bra bud så var de väldigt framåt och ville ta det vidare, säger Pontus Dahlberg.

Hur intresserad var du själv av att följa med i processen?

ANNONS

– Jag var väldigt intresserad och ville veta och snackade mycket och frågade mina dåvarande agenter om vad som hände. Mina dåvarande agenter pushade väldigt mycket för att göra klart något. Varför vet jag inte ... om det var för egen vinning eller inte.

Du tror att det kan ha varit för egen vinning?

– Ja. Jag var en av deras större försäljningar på den tiden och det kändes som att de pushade på istället för att tänka på något annat.

Pontus Dahlberg jobbade med agenten Per Jonsson (Nordic Sky) på den tiden. Han säger nu:

– Jag skulle aldrig köra över någon spelare för egen vinning. Vi gjorde det i samråd med familjen, de tog beslutet att köra. Alla nöjda och glada, inga hard feelings.

Hur tidigt började agenter att rycka i dig, Pontus?

– Det börjar redan innan elitlägret och sen efter det då är det som en bifarm. Det är helt sjukt många agenter efter det som försöker hitta sitt guldkorn på den marknaden. Jag hade en pappa som var bra på att se till att jag inte skaffade en agent för tidigt. I den åldern när du är så ung då behöver du inte en agent.

ANNONS

När Pontus Dahlberg gästar 031 Fotboll pratar han också om hur det var att debutera i ett A-lag som 13-åring, om flytten till IFK Göteborg och den rekordsnabba utvecklingen, om den tunga tiden i Watford FC och utlåningen till BK Häcken som har fått fart på karriären. Och som även har fått Pontus Dahlberg att få känslor för klubben.

ANNONS