Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Polisen varnar elitklubbarna för grovt kriminella: "Försöker nästla sig in"

Grovt kriminella har fått upp ögonen för fotbollsvärlden och dess affärer. Av den anledningen väljer polisen att varna de svenska elitklubbarna. – Jag blev förvånad över var att de söker sig till enskilda spelare, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.

Under Svensk Elitfotbolls (Sef) ordförandekonferens i fredags varnade polisen de svenska elitklubbarna för att grovt kriminella har börjat ta sig in i fotbollen, med syfte att tjäna pengar på bland annat spelaraffärer.

– Vi har fått in från flera källor inom organiserad brottslighet att man helt enkelt börjat titta mot fotbollsbranschen och man pratar om att "äga fotbollsspelare" och det ska vara spelare på elitnivå men att man också har tankar på att binda upp talanger, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen

"Försöker få hållhakar"

Gårdare leder polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö och berättar hur kontakten med en fotbollsspelare kan se ut.

– Man jobbar likadant överallt; man försöker nästla sig in, man försöka binda upp personer till sig och man försöker få hållhakar. Skulle inte det fungera är nästa steg ofta att man blir mer hotfull och kanske till och med en ren utpressning, säger han.

IFK-ordföranden förvånades

En som var på plats på konferensen var IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson och han förvånades över Gårdares information.

– Det faktum jag blev förvånad över var att de söker sig till enskilda spelare. Jag trodde i min naivitet att var spel och sådana saker. Att man försöker sylta in sig med spelare och att de försöker nästla sig in och erbjuder olika presenter och sånt där visste jag inte. Jag var ordförande i Gunnilse när vi hade problem med matchfixing och har alltid trott att det var lättare med organiserad brottslighet i de lägre serierna. Att det skulle ske på högsta nivå förvånade mig lite, säger Andersson till GP.

Nu när ni informerats om detta, hur ska ni gå vidare?

– Vi måste se till att vi jobbar förebyggande med detta och informerar. Kommer det personer till spelarna och är väldigt inställsamma så måste vi vara uppmärksamma på det.

Vad kan ni göra mer som klubb?

– Man måste hålla den diskussionen levande och hela tiden prata om detta. Mats Gren (sportchef) var med också så att vi pratar nog om det här en del framöver, i alla fall för mig var det nytt och vi kommer säkert att ta tag i alla olika delar. Det gäller att hålla den diskussionen levade och hela tiden prata om det.

IFK Göteborg betalde ut 13 miljoner till agenter under 2016, är det extra viktigt att veta vem som får ut pengarna med tanke på detta?

– Ja, man måste vara uppmärksam när det gäller alla ekonomiska transaktioner. Jag tror det viktigaste är att man är medveten om att det finns en illegal marknad även här och att man är observant.