Genre. En tidigare spelare i Gais misstänks i matchfixningsutredningen.
Genre. En tidigare spelare i Gais misstänks i matchfixningsutredningen. Bild: JESPER ZERMAN

Polisen misstänker tidigare Gais-spelare för matchfixning

Polisen misstänker nu en tidigare spelare i Gais för att ha medverkat till matchfixning under säsongen 2019.
– Vi har misstänkta, varav en är spelare, säger Fredrik Gårdare, chef för polisens grupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

ANNONS
|

Det var i slutet av november som den chockerande nyheten kom: Polisen hade startat en utredning om matchfixning och misstänkte att flera av Gais matcher under 2019 var uppgjorda på ett eller annat sätt.

– Vi har misstankar om att ett kriminellt nätverk har påverkat matcher där Gais har deltagit. Vi har börjat hålla förhör och informerade Gais i förra veckan, sa Fredrik Gårdare då.

På onsdagen kom nya uppgifter fram, då Sportbladet kunde berätta att polisen nu har en spelare som de anser är misstänkt för att ha medverkat i matchfixningen.

För GP bekräftar Gårdare uppgifterna.

ANNONS

– Det finns en misstänkt, ja. Så är det. Men vi har ju fler misstänkta när det gäller organiseringen, och det är i första hand dem som vi riktar in oss på.

Misstänker ni att fler spelare är inblandade?

– Det har vi ingen anledning att tro just nu. Och vi har ingen misstanke mot Gais som förening eller det lag som de har nu, säger Gårdare.

Spelar inte längre i Gais

Spelaren i fråga är inte längre kvar i Gais, uppger Fredrik Gårdare. Han berättar vidare att förhör har hållits med alla spelare och ledare som var i Gais under 2019 – men att utredningen är långt ifrån klar.

– Ja, alla är förhörda, men det återstår ett flertal förhör. Det kan bli fler förhör med de vi pratat med, men det kan också bli fler personer. Så vi har ganska mycket jobb kvar.

Finns det en koppling mellan spelaren och det kriminella nätverket som ni tror ligger bakom matchfixningen?

– Det går vi heller inte in på. Det vi har sagt är att det är ett flertal matcher och att matchfixningen gäller spel på hörnor. Och vi har misstänkta, varav en är spelare. I övrigt så är vi tysta.

Men det handlar om ett kriminellt nätverk?

ANNONS

– Ja, så är det. Det är vår uppfattning att ett kriminellt nätverk ligger bakom. Sen får utredningen visa om en eller flera spelare kan vara utsatta för någonting.

När GP ringer upp Gais ordförande Jonas Andersson under onsdagseftermiddagen berättar han att det var två veckor sedan han var i kontakt med Gårdare för att stämma av läget. När han får höra om uppgifterna om att spelaren i fråga inte längre spelar i Gais, blir han lättad.

– Jag har väl anat det men inte fått det bekräftat – det är skönt för vår del. Likt förbaskat är det jävligt tråkigt och jag är besviken. Men vad vi gör nu är att vi blickar framåt för att se hur vi kan jobba framåt för att förebygga eventuella närmanden till spelare och ledare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS