Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Polisen misstänker: Elitklubbar fixar sina egna matcher

Polisens misstänker att flera fotbollsföreningar på elitnivå fixar sina egna matcher för att finansiera sin verksamhet.  – Vi har rätt mycket information om det här, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.

”Det största hotet mot hela fotbollens integritet och trovärdighet”, det kallar Svenska Fotbollförbundet matchfixningsfenomenet. Nu kan GP berätta att både polis och förbundet har fått in flertalet tips om att matchfixningen även spridit sig in i svenska elitföreningar. Det rör sig alltså inte om yttre påverkan från kriminella, utan om klubbar som i egen regi fixar matcher. 

LÄS OCKSÅ: Stor oro inom Göteborgs fotbollförbund

– Det dyker upp tips inifrån klubbar med väldigt dålig ekonomi som säger att föreningen själva tar till matchfixning för att rädda klubbens ekonomi. Det har vi rätt mycket information om. I de föreningarna råder det ofta stora motsättningar runt det här. Tipsen säger att man i föreningar har varit osams och haft konflikter, säger Fredrik Gårdare. 

Vilken nivå rör det sig om?

– Superettan och division 1. Vi har inte fått någon information om att det har hänt i ett allsvenskt lag. 

Hur många klubbar rör det sig om?

– Utan att ha räknat exakt så är det ungefär tre-fyra stycken. 

Tre-fyra klubbar som själva sysslar med matchfixning för att få in pengar till den egna föreningen?

– Ja, eller i alla fall några personer i klubbarna på något sätt gör och försöker det. 

Polisens aktionsgrupp jobbar just nu med fyra utredningar om matchfixning. Det rör sig om matcherna IFK Göteborg–AIK, Malmö FF–Halmstad BK, Norrby–Dalkurd och Södertälje–Värmdö i division 2. 

Lucka i lagen

Inget av tipsen kring föreningar som fixar sina egna matcher har lett till utredning. Det beror på att det juridiskt sett inte är olagligt för en förening att fixa en match. Lagstiftningen saknar en paragraf explicit för matchfixning. Mycket tyder på att det förändras till 2019 men fram tills dess kommer en lucka i lagstiftningen finnas. 

– När det inte förekommer något hot eller någon muta utan spelare och ledare kommer överens om att fixa det här så finns det ingen lag som förbjuder det, säger Fredrik Gårdare. 

"Det finns sådana misstankar"

Svenska Fotbollförbundet känner till misstankarna om att klubbstyrd matchfixning, men har inte kunnat bevisa att så faktiskt är fallet. 

– Det finns sådana misstankar men det är väldigt svårt att veta. Vi har en sådan problembild med i vårt utredande och förebyggande arbete. Men det är väldigt svårt att få full klarhet i de här bitarna så att man kommer så långt att man kan ta till rättsliga åtgärder, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette. 

Polisen har fått in tips på att det rör sig om tre-fyra klubbar på elitnivå. Stämmer det överens med er bild av problemet?

– Vi kan bekräfta att vi känner till att det finns sådana misstankar, men vilka nivåer eller vilken omfattning vill jag inte kommunicera. Det är svårt att få det bekräftat men vi gör allt vi kan. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.