Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Bildbyrån

Polisen lägger locket på kring misstänkta matchfixningen

Polisen lägger locket på  utredningen om försök till matchfixning. - Spekulationer eller felaktiga uppgifter kan ställa till det för de inblandade, säger utredaren Fredrik Gårdare.

Beskedet om att torsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och AIK ställts in sedan någon eller några försökt att köpa en spelare i AIK och därigenom påverka resultatet, slog ner som en bomb i Fotbollssverige.
Samma Fotbollssverige som snabbt ställde upp en enad front mot att kriminella nätverk försöker ta sig in i fotbollen och göra ekonomisk vinning via hot mot enskilda spelare, ledare eller domare.

I samma veva startades en polisutredning för att få en bild av vad som hänt. Drygt ett dygn senare säger förundersökningsledaren Fredrik Gårdare till GP:

– Vi fokuserar, prioriterar och agerar när det gäller utredningen. Men vi ger idet här läget inga detaljer om vad vi gör, säger han och utvecklar:

– Först och främst försöker vi får en bild av vad det är som har hänt  – och var det i så fall hamnar i den polisiära hanteringen. I det här läget vill vi inte riskera att få ut uppgifter som kan leda till spekulationer som i förlängningen kan försvåra eller förstöra vårt arbete, betonar han.

Ingen brottsrubricering än

Utredarna har bland annat ägnat sig åt inre spaning för att den vägen försöka få fram bakgrund, motiv och kontakter som kan ge ett mönster som möjligen kan förklara vad som har hänt.

Än så länge finns dock ingen brottsrubricering – än mindre någon som hörts som misstänks eller som har delgivits misstanke om brott. Någon åklagare är heller inte inblandad i ärendet ännu, enligt Fredrik Gårdare.

– Utredningen får helt enkelt visa vad vi kommer fram till och vad konsekvenserna blir av det, säger han.

Ytterligare skäl till att utredningen hålls tät är den hotbild som kan förekomma mot de inblandade.

– Med tanke på den bakgrund som finns i ärendet måste vi ta hänsyn till de inblandade och deras anhöriga och inte lämna information som kan vara till skada, betonar Gårdare. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.