2021 enades polisen och fotbollsklubbarna om att skrota den kritiserade villkorstrappan som innebar kollektivbestraffning och i stället fokusera på enskilda förövare.
Det skulle gå till på två sätt; antingen beslutar en åklagare om tillträdesförbud eller så stänger klubbarna av supportrarna på eget bevåg.
100 personer har tillträdesförbud
När det kommer till tillträdesförbud har de ökat. Före pandemin förbjöd åklagare ungefär 50 supportrar årligen att gå på fotboll, i dag är 100 personer avstängda samtidigt som ytterligare 100 utreds.
När det gäller avstängningar av klubbarna är siffrorna lägre. Totalt av alla allsvenska klubbar har 38 personer stängts av och flera av storklubbarna har inte stängt av en enda – bland annat Elfsborg och IFK Göteborg.
– Klart att vi kan och ska ta ett ansvar. Men vi som förening jobbar redan sida vid sida med polisen, så denna diskussion har blivit mer politisk än ett faktiskt effektivt system, säger IFK Göteborgs Mike Sahlénius till Sportbladet.
Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer påpekar brister i att jämföra tillträdesförbuden med arrangörsavstängningarna. Han menar att klubbarna bidrar till att polisen får rätt information som sedan går vidare till åklagarna.
Dessutom har klubbarna inte samma möjligheter som rättsväsendet då de varken får avkräva en besökare legitimation eller granska videoövervakning i efterhand.
Kritik mot klubbarna
Men flera poliser som Sportbladet pratat med riktar kritik mot klubbarna och deras hantering av de mest problematiska supportrarna.
– Ett skämt. Inget mindre än ett skämt. Antingen vågar de inte eller så är de lata, för det är klart att de känner till fler som borde stängas av, säger en polis som ber att få vara anonym.
LÄS OCKSÅ: I dag betydde fotbollen ingenting – våldet och kriminaliteten vann
LÄS OCKSÅ: Skandalscener i derbyt – bengaler kastas in på planen
LÄS OCKSÅ: Niklas Strömstedt rasar efter skandalscenerna: ”Stäng av dem på livstid”
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.