Polismyndigheten kräver förbud av Overheadflaggor till derbyt på söndag.
Polismyndigheten kräver förbud av Overheadflaggor till derbyt på söndag. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Polisen förbjuder OH-flaggor i derbyt

I våras förbjöd polisen de omdiskuterade OH-flaggorna i stormötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF. Nu står det klart att samma förbud kommer gälla i söndagens derby.
– Vi är fortfarande av den åsikten att dialog och kunskap kan föra den här processen framåt, inte förbud, kommenterar IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.

ANNONS
|

Under fredagen meddelade IFK Göteborg på sin hemsida att de overheadflaggor (OH-flaggor) som har varit omdiskuterade under året förbjuds till derbyt mot BK Häcken på söndag.

Kravet kommer från polismyndigheten.

”För att hindra maskering och annan förberedelse till brottslig handling, ansvarar anordnaren för att tygstycken större än 100 x 100 centimeter inte förs in eller förekommer på arenan", skriver IFK Göteborg på sin hemsida.

"Organiserade och i förväg etablerade och kontrollerade läktararrangemang (så kallade tifon) undantas från förbudet och är därmed accepterade inne på arenan”

När GP når IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson kommenterar han kort:

– Vi är fortfarande av den åsikten att dialog och kunskap kan föra den här processen framåt, inte förbud.

ANNONS

Hur är dialogen med polisen?

– Vi träffar dem inför varje match, så det är klart att den finns där.

Det här är långtifrån första gången som OH-flaggor förbjuds på svenska fotbollsarenor. Gif Sundsvall, AIK och Hammarby har tidigare stoppats från att använda dem.

Så också IFK Göteborg. OH-flaggorna förbjöds inför stormötet med Malmö FF i mitten av maj.

– Vi har sett att den typen av textilier använts som verktyg för att dölja maskering och förberedelse till brottslig handling. Det kommer vara ett sådant förbud, sa Christoffer Holm, jurist på polisens rättsenhet väst, då.

LÄS MER:Polisen förbjuder OH-flaggor i stormötet

LÄS MER:Är svensk supporterkultur hotad?

ANNONS