Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

Polisen dömer ut Bravida Arenas övervakning

Enligt polisen har kameraövervakningen på Bravida arena varit bristfällig, särskilt vid bortasupportrarnas insläpp. Därför ska antalet kameror fördubblas. Kostnad: en kvarts miljon kronor.

Beslutet togs nyligen av Gotevents styrelse.
- Säkerheten på arenorna är oerhört viktig för oss. Dels för vår publik, dels för de som arbetar där. Därför har vi beslutat att utöka antalet kameror, säger Lotta Nibell, vd för det kommunala bolaget.

Fördubblar antalet kameror

För att skärpa övervakningen, bland annat efter kritik från polisen, fördubblas antalet kameror – från åtta till sexton.
Enligt Lotta Nibell ska arbetet vara klart till Häckens allsvenska hemmapremiär.
Var tas pengarna?
- Vi omfördelar investeringsplanen för 2017, säkerheten går före, den har hög prioritet, betonar hon.
Men redan när arenan byggdes för några år sedan befarades att antalet kameror inte skulle räcka.
Det framgår av underlaget till Gotevents beslut:
"Redan vid byggnationen av arenan och installationen av befintliga kameror uttrycktes oro av säkerhetsansvariga kring otillräcklig kapacitet. Då arenan nu varit i drift under ca 1,5 år har denna oro stärkts. Analys av nuvarande kamerasystems räckvidd visar att flera ytor ej kan kamerabevakas."

Budgeten var snäv

Ansvarig för arenabygget var Higab, ett anat kommunalt bolag. Projektledaren Henrik Witt minns kritiken från polis och säkerhetsexperter.
- Vi tog den på allvar och installerade fler kameror än det antal som ingick i Fotbollförbundets grundkrav. Hur många det var minns jag dock inte, säger han.
Varför installerades inte ännu fler?
- Bland annat av kostnadsskäl. Totalbudgeten för bygget var snäv.
Snålheten bedrog visheten? 
- Det har jag ingen kommentar till. Jag utgår från att den bedömning som gjordes var riktig. Vi hade som sagt uppfyllt grundkravet med råge. Sedan är det vanligt att justeringar görs efterhand i takt med de erfarenheter som görs, exempelvis gällande säkerheten.

Blinda fläckar för polisen

Att det funnits omfattande brister i kameraövervakningen vid Bravida arena under fortbollssäsongen 2016 slås fast av polisen. I ett brev till Gotevent som ligger till grund för kamerafördubblingen flaggar man för riskerna.
- Det finns "blinda fläckar" runt arenan, områden där vi inte har täckning med kamera och därmed inte har full kontroll. Det är förstås inte acceptabelt med tanke på eventuell brand eller större bråk, säger Mattias Linzie, inspekör vid polisen på Hisingen.
Mest anmärkningsvärt enligt Linzie är att man inte haft full kontroll vid in- och utsläppet för bortasupportrar.

Ordningsproblem och pyro

- Det är där vi haft flest händelser när det gäller ordningsproblem och pyroteknik, framför allt med risksupportrar från storstadsklubbar. Med fler kameror kan vi se en större yta och därmed underlättas vårt arbete väsentligt, betonar Matiias Linzie.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.