Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MAXIM THORÉ

Pllana straffhjälte för Gais

Det såg ut att bli ett tredje raka kryss för Gais – då föll Leonard Pllana i straffområdet och satte själv straffen han fixat. 2-1-målet gav säsongens första grönsvarta superettaseger.
– Äntligen kom en seger, det var viktigt för oss, säger matchhjälten.

Gais säsong går i ett tydligt mönster hittills. Bra insatser mot bra lag – men inte maximal utdelning poängmässigt. Bortamötet med Brommapojkarna var länge inget undantag. Nikola Ascerics tidiga ledningsmål gav båda stadga och självförtroende till Grönsvart – men en undsluppen boll i det egna straffområdet såg ut att ge ytterligare ett kryss.

En väldigt inspirerad Leonard Pllana ville dock annorlunda. På en straff han själv fixat gav han säkert Gais säsongens första seger. En gedigen arbetsinsats både före och efter målet i matchminut 73 var melodin som gav glädjeresultatet. Men det var mer än bara hårt jobb som förde laget till vinsten.

Efter tjugo minuter visade högerbacken Netinho brassetakter på sin högerkant. Ett par-tre snabba överstegsfinter. Ett lyft. Och så dök en bökande och stökande Nikola Asceric upp i straffområdet och satte dit sitt andra mål i superettan. Nyförvärvet från den saudiska ligan har nu gjort poäng i sju matcher i följd och ser ut att vara just den uppspelspunkt och bjässe längst fram i planen som Gais sökt.

Gais knöt ihop försvarssäcken men var samtidigt grundliga och noggranna i det egna spelet. Det var inte förrän 20-åringen Albin Linnér krämade ur all kraft han hade i kroppen med en frispark från 35 meter som gick i insidan av Marko Johanssons stolpe som BP vaknade till. Det skottet fick både Gais målbur och matchdominans att dallra.

LÄS MER: "Det är just så han ska och bör utnyttjas"

För det dröjde inte många minuter innan samme Albin Linnér var snabbast på att uppfatta ett inspel som såg ut att ta på en Gais-fot på sin väg fram i bortalagets straffområde. Talangen satte dit högerfoten och kvitteringen satt snyggt i bortre krysset.

Så startade Gais:

Marko Johansson – Netinho, Emil Wahlström, Carl Nyström, August Wängberg – Andreas Östling, Predrag Randelovic, Marcus Bergholtz – Leonard Pllana, Nikola Asceric, Arian Kabashi.

Pllana stänkte in en straff

Då var Göteborgs grönsvarta lag där igen. Ett oavgjort resultat var på väg in på kontot mot ett förmodat topplag. Men händelserna var långt ifrån slut.

En timme in i matchen ville Gais ha straff när Östling gick ned på ett utfällt BP-ben. Den gången gavs ingen signal från domarhåll. Tio minuter senare däremot, när Leo Pllana föll i konstgräset, gick visslan för straffspark. Pllana, en av planens bättre matchen igenom, satte den lågt i Rasmus Emanuelssons vänstra hörn och sprang ut till de tillresta makrillarna för att fira. Med tjugo minuter kvar hade Gais ledningen.

– Jag var säker på att jag skulle sätta den. Jag hade bestämt mig innan var jag skulle lägga den. Han var på den lite men den gick in ändå. Det var viktigt och skönt, säger målskytten.

Bosko Orovics gäng gjorde allt de kunde för att behålla den. Niclas Andersén kom in och stängde igen högerkanten i sin första tävlingsmatch för året. Carl Nyström och Emil Wahlström nickade och blockade. Predrag Randelovic och Marcus Bergholtz plockade in andrabollar. Närmare än en tappad hörna kom inte hemmalaget. Leonard Pllanas straff gav Gais säsongens första serieseger.

– Vi har börjat säsongen bra. Vi förtjänade att vinna mot Öster tycker jag. Nu kom äntligen segern och den var viktig. Nu måste vi bara fortsätta jobba för varandra, då kommer allt bli bra, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.