Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bildmontage: Till höger Sam Larsson när han spelade för IFK Göteborg och infälld till vänster är Jan Stiglands målning på sin Blåvita drömelva.

Platsar Sam Larsson i Blåvitts drömlag?

När Göteborgskonstnären Jan Stigland målade sitt Blåvita drömlag fick ett kanske lite oväntat namn plats. Sam Larsson. - Han gör oväntade saker som gör en glad.

Många har nog i tanken tagit ut sin blåvita drömelva genom tiderna. För konstnären och Blåvitt-supportern Jan Stigland mynnade den tanken ut i en målning fullsmockad av IFK-profiler.

Inspirationen till målningen hittade han i en dröm - en dröm som konstnären broderar ut i söndagens GP.

På målningen möts 14 idoler som spelat eller spelar i IFK Göteborg genom tiderna och på bänken sitter många namnkunniga avbytare.

- Det hade säkert fått plats med fler, jag får skylla på drömkonstruktören, säger Jan Stigland.

Hur skulle din Blåvita drömelva se ut - här kan du ta ut dina favoriter

Bland legendarer som "Bebben" Johansson, Gunnar Gren och Torbjörn Nilsson finns också ett kanske lite mer oväntat namn; Sam Larsson.

- Det måste finnas lite framtid med, det kan inte bara vara nostalgi. Han är en dribbler som gör oväntade saker, det blir man glad av, säger Jan Stigland.

Jan Stigland är själv supporter och har besökt Ullevi sedan 60-talet. Den personliga favoriten är ändå Torbjörn Nilsson.

- Han är som en formul 1-bil, kvick, en spelare som det alltid hände mycket kring, säger han och fortsätter:

- Jag har faktiskt mött honom. Det är min största fotbollsmerit. Jag var målvakt i Kullens BK och fick den otacksamma uppgiften att stå i mål. Vi förlorade med 8-0 eller något.

Är det någon som tycker saknas på bilden?

- Det är nog många, men en sådan är ju Glenn Hysén. Fast jag kan försvara mig med att hälften av hans gener i alla fall är med på plan (Tobias är en av spelarna på målningen).

Hela Jan Stiglands text om drömmen bakom målningen kan du läsa i söndagens GP på Världens Gång sida 39.