Pierre Bengtsson övervägde bojkott av Qatar-VM

Pierre Bengtsson kallades in till landslaget i sista stund inför playoff-semifinalen – något han inte är nöjd över, det säger han till Sportbladet. Samtidigt säger landslagsförsvararen att han övervägde att bojkotta VM i Qatar om Sverige tagit sig dit.

ANNONS

Dagen innan Sveriges playoff-semifinal stod det klart att ordinarie vänsterback Ludwig Augustinsson var sjuk och inte skulle kunna spela mot Tjeckien. I stället kallades Djurgårdens Pierre Bengtsson in till truppen och i den 61:a minuten byttes han in på Friends arena och var del i laget som som såg till att det blev seger med 1–0.

Att bli inkallad så sent till matchen uppskattas dock inte av 33-åringen. Han säger till Sportbladet att han hade lediga dagar inför och inte hade rört en boll på flera dagar eller hunnit träna med laget inför matchen. Även till fjolårets EM blev Bengtsson sent inkallad till truppen. Han säger nu att han inte är säker på om han fortsätter i landslaget.

ANNONS

– Det var sista gången jag ställde upp på de premisserna att bli inkallad med så kort varsel. Jag tror inte de som sitter och tittar på matchen förstår hur det är att slängas in utan förberedelser på det här sättet och vilken oerhörd press en sån playoff-match innebär. Med tanke på det kände jag mig ändå nöjd och stolt efteråt. På ett sätt vill man ju alltid vara med och hjälpa Sverige att gå vidare och det gjorde vi efter den matchen, säger han till tidningen.

Skulle övervägt VM-bojkott

Samtidigt som han tycker det var tufft att komma in sent inför VM-playoffet medger han att det på ett sätt var skönt att Sverige förlorade finalen mot Polen (då Bengtsson satt på bänken hela matchen) och därmed missar VM i Qatar i vinter. Han skulle nämligen övervägt att bojkotta mästerskapet.

– Att åka till Qatar och stötta en diktatur där tusentals gästarbetare dött för att bygga arenorna och infrastrukturen, jag hade tänkt både en och två gånger om man skulle åka dit och nu slipper man ta det beslutet. Det är något Carolina (Neurath, journalist på SVT) och jag har pratat mycket om hemma, nu är det lättare att man slipper ta ett sådant beslut.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi fotbollsspelare måste också ta del av allt som händer. Det är inte som att vi står utanför allt som händer i världen. För min del är det skönt att jag fick spela ett EM för Sverige, i stället för att åka till Qatar och indirekt stötta allt som händer där.

Att VM spelas i Qatar har fått stor kritik mot bakgrund av bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i landet och över 6 500 migrantarbetare rapporteras ha dött under byggandet av arenor till mästerskapet.

LÄS MER:VM-arbetarnas mardröm – "Inte värdigt en människa"

LÄS MER:Norska förbundstoppen sågar Fifa och Qatar-VM

LÄS MER:"Går inte att hålla isär politik och fotboll"

LÄS MER:Sverige missar VM efter förlust mot Polen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS