Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Pia Sundhage fortsätter som förbundskapten – för flicklandslag

Nu har Pia Sundhage bestämt sig. Hon förlänger sin anställning på Svenska fotbollförbundet, SvFF, och blir förbundskapten för flickor födda 2001 och 2003. – Jag är jättespänd och nyfiken på uppgiften, säger Sundhage till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Det svenska landslagets tidigare förbundskapten Pia Sundhage, 57, har stått utan jobb sedan EM i Nederländerna avslutades i somras, och sedan dess har rykena varit många om hennes framtid.

Nu har tränaren bestämt sig om framtiden. Sundhage förlänger sin anställning på svenska fotbollförbundet, SvFF, som förbundskapten för flickor födda 2001 och 2003 och kommer att leda F17-landslaget vid hemma-EM 2020.

"Personifierar våra framgångar på damsidan"

– Jag är glad över att vi lyckades behålla Pia Sundhagen i vår organisation och att hon vill fortsätta jobba för utvecklingen av svensk damfotboll. Hon är dessutom den som kanske allra mest personifierar våra framgångar på damsidan, både nationellt och internationellt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand Svenska fotbollförbundets hemsida.

Sundhage tillträder den 1 januari och är glad över sin nya roll.

– Jag är jättespänd och nyfiken på uppgiften. Fotboll är så mycket mer än bara medaljer och nu får jag äntligen chansen att ge någonting tillbaka. Jag vet hur det ser ut på toppen, men jag är väldigt nyfiken på hur en 15- eller 17-åring tänker på vägen. I det skedet har jag en bra möjlighet att coacha på flera plan, säger hon.

Sundhage var Sveriges förbundskapten under fem år, 2012-2017, och tog bland annat OS-silver och EM-brons med laget. Innan des nådde hon stora framgångar med det amerikanska landslaget.

Har tvekat om herrlag

Många har spekulerat i om nästa steg för Sundhage skulle kunna vara att ta över ett herrlag, men enligt henne själv har hon aldrig fått en förfrågan. I en intervju med GP tidigare i år har hon dessutom uttryckt tveksamhet inför idén:

– Det blir en tuff värld eftersom det oftast är så att vi kvinnor får representera kvinnor. Jag får representera kvinnor, jag får inte representera mig. Utan någon annan jämförelse så får inte Janne Andersson representera män, utan han är bara förbundskapten. När man är ny och prövar att bryta lite barriärer... om jag skulle hamna i en herrklubb och jag misslyckas kommer man säga att tjejer inte kan träna herrar. Om jag kommer lyckas kommer man säga att det bara är Sundhage som kan det, sa hon då.