Trots att man förlorade bortamötet i Skottland med 5-1 tror Per-Mathias Högmo att BK Häcken kan vända underläget mot Aberdeen under torsdagen.
Trots att man förlorade bortamötet i Skottland med 5-1 tror Per-Mathias Högmo att BK Häcken kan vända underläget mot Aberdeen under torsdagen. Bild: MARK SCATES

’Per-Messias’ tror på mirakel: ”Större under har skett”

Full fart framåt – det krävs för att Häcken ska vända 5–1-underläget mot Aberdeen på Bravida Arena. Och lagets tränare Per-Mathias Högmo har full tro på att de kan lyckas med ett mirakel.
– Vi sköt straffsparkar nu, så blir det oavgjort så är det klart, säger Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

Efter att ha förlorat med hela 5-1 i Skottland mot Aberdeen i Conference League- kvalet studsade Häcken tillbaka med en fin insats senast mot Elfsborg.

Men för att Häckens Europa-äventyr ska fortsätta krävs det en extraordinär insats mot skottarna på torsdagen.

– Om vi ser på sista matchen mot Elfsborg är jag väldigt nöjd med sista delen av första halvlek och första delen av andra halvlek. Jag tycker att vi börjar få se lite av det vi önskar, ett solitt försvarsspel samt även att vi börjar skapa målchanser och fler djupledslöpningar. Vi kontrollerar matchen, men det vi kommer jobba mycket mer framöver och som jag hoppas att se redan i morgon (torsdag) är att vi i den sista tredjedelen kan utveckla vårt anfallsspel.

ANNONS

– Sen går vi för att göra fyra mål, säger Per-Mathias Högmo med ett leende.

Förutsättningarna för ett avancemang i Europa är simplare än tidigare. I och med att bortamålsregeln är bortplockad krävs det att Häcken vinner med fyra mål för att ta matchen till förlängning.

Och det är något Häcken-tränaren tror som sannolikt, då laget tränade straffsparkar i slutet av det matchförberedande passet på Bravida Arena.

– Vi var nära att göra två, eller tre mål i Skottland. Då ligger det nära till hands att kunna göra fem mål hemma. Definitivt. Det handlar om att göra två mål i varje halvlek, det är inte mycket. Vi har spelare som kan göra mål, vi gjorde tre borta mot Kalmar. Så vi tror på att detta är möjligt. Vi sköt straffsparkar nu, så blir det oavgjort så är det klart, säger Per-Mathias Högmo.

”Det har skett större under”

Häcken-tränaren, som kallades Per-”Messias” Högmo under sin tid i Djurgården tror alltså att Häcken är kapabelt till ett mirakel under torsdagen.

– Haha, vi tror alltid det är möjligt avseende det vi gör. Det är 90 minuter, det är ganska länge. Det går att göra många mål under den tiden.

Även om Per-Mathias Högmo har en stark tro på sitt lag kan det behövas en del tur för att laget ska göra fyra mål mot den skotska ligafyran från ifjol.

ANNONS

Men enligt norrmannens filosofi är man sin egen lyckas smed – gör man inte jobbet får man inget gratis.

– Det är ju så i fotbollen idag att man måste ha lite flyt. Men som jag säger till spelarna, det är vi själva som måste göra att vi får flyt. Då måste vi vinna man-man duellerna, att börja med det och alltid göra ditt jobb. Då är chansen att vi har flyt bättre.

Och trots att det framstår som en omöjlig uppgift att vända ett 5–1-underläge vet Per-Mathias Högmo hur han ska lyckas få sina spelare att tro på att allt är möjligt.

Under sin tid som norsk U21-förbundskapten för drygt 20 år sedan var Högmo i en identisk situation och lyckades så när med bedriften att vända ett 5-1 underläge i ett dubbelmöte.

– Vi vann gruppen med U21-landslaget, före Danmark och Rumänien. Sedan mötte vi Serbien och Montenegro i play-off. Då förlorade vi med 5–1 borta, och hemmamatchen vann vi med 3–0. Men vi borde ha vunnit med sex, sju mål. Vi ledde med 2–0 i paus och det stod 3–0 i den 50:e minuten. Så det har skett större under. Och vi är ju där nu, där självförtroendet i gruppen växer, match efter match. Vi såg ju borta här nu att det var möjligt att göra mål. Så tron när vi går ut på planen – den är där, säger Per-Mathias Högmo.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS