Per-Mathias Högmo vill se Samuel Gustafson i landslaget

BK Häcken vann seriefinalen mot Djurgården och stormar mot SM-guldet.
Då vill Per-Mathias Högmo se Samuel Gustafson i landslaget.
– Han är mogen för större uppgifter, säger Häckentränaren.

ANNONS
|

Med fem omgångar kvar på säsongen leder BK Häcken allsvenskan tre poäng före Djurgårdens IF. Detta tack vare seger med 1–0 på Tele 2 Arena efter mål av Lars Olden Larsen.

På presskonferensen var det en annan spelare som hyllades mest av tränaren Per-Mathias Högmo, nämligen lagkaptenen och den centrale mittfältaren Samuel Gustafson som var tillbaka efter avstängning.

– Han håller så hög nivå att jag har sagt internt att han borde vara mogen för större uppgifter för Sverige. De ska ju in i ett nytt kval nu, säger Högmo apropå att EM-kvalet lottades tidigare under dagen där Sverige hamnade i samma grupp som bland annat Belgien och Österrike.

ANNONS

– Han är så otroligt spelskicklig! utbrister Högmo om Gustafson.

Häckentränaren menar att rollen som ”nummer sex” passar Samuel Gustafson perfekt – vilket han visade i seriefinalen mot Djurgården.

– Han utför det glimrande. Han är så trygg och kan få bollen spelad till sig när han är markerad. Det är väldigt svårt att få tag på honom. Tillsammans med våra mittbackar som bara blir mer och mer spelande är Samuel en viktig del av vårt spel.

”Han var outstanding”

Efter presskonferensen bad GP Högmo att utveckla landslagstankarna gällande Samuel Gustafson.

– Jag har pratat med Martin Ericsson (sportchefen) om hur landslaget vill spela, och där skulle Samuel kunna bidra med stor kompetens och internationella kvaliteter. Jag hoppas att han är med i diskussionen.

Visade han det mot Djurgården tycker du?

– Ja. Han var outstanding i första halvlek och styrde hela matchen, säger Per-Mathias Högmo.

Samuels bror Simon Gustafson klev av skadad mot slutet av fajten, men enligt Högmo ska det inte vara någon fara inför nästa veckas match mot Gif Sundsvall.

– Jag hoppas att det var kramp och inte något med baksidan, säger Högmo.

Prognosen från Simon Gustafson själv låter också lugnande.

– Jag tror det är okej. Jag hade en ganska tung vecka där jag åkte på nån skit. Jag låg och spydde som en katt i några dagar. Kroppen blev trött. Jag tror bara det var krampgrejer.

ANNONS

Brorsan skulle nobba Blågult – om han fick chansen

Om Högmos utspel att Samuel bör vara med i landslaget säger han:

– Ja, det är väl några år för sent. Men det är inte jag som är förbundskapten.

Själv skulle han däremot inte vilja spela landslaget – om han blev uttagen.

– Den dörren är stängd för längesen. Jag är inte ens intresserad.

Varför?

– Jag har hellre ledigt då än att spela där.

Så om du hade blivit uttagen hade du tackat nej?

– Förmodligen.

Han tillägger:

– Den approachen har jag haft hela tiden och det har jag diskuterat i olika intervjuer. Det handlar inget om att inte vilja representera sitt land, men som elitfotbollsspelare går du all in varje dag, det tar upp jävligt mycket av ens tid. Att kunna få tre-fyra dagar när det är landslagsuppehåll är för mig otroligt viktigt. Där andra delar av livet får tid. Det mår jag väldigt bra av.

Samuel Gustafson var inte särskilt berörd av att Högmo tycker att han ska vara med i landslaget.

– Jag har ingen åsikt om det överhuvudtaget.

Samuels svar på utspelet: ”Klart vi har pratat”

På frågan om det inte är kul att höra tränarens fina ord svarar han:

– Nä, jag vet att han tycker att jag är bra. Vi har en nära och fin relation, det är klart att vi har pratat om det.

ANNONS

Känner du själv att du är bättre än någonsin?

– Både ja och nej, jag har fått en roll som passar mig jävligt bra. Vi fungerar som lag, då är det enklare att spela bra själv också. Sen har jag haft andra säsonger där jag varit bra och starkare fysiskt, men det är klart att vi har gjort något bra tillsammans och vi gör något bra tillsammans, då blir det individer som skiner, säger mittfältaren.

Inte heller Samuel hade något givet svar på om han vill in i landslaget – om han skulle bli uttagen.

– Jag vet inte, det är inget jag tänker på överhuvudtaget.

Till matchen mot Sundsvall finns det för övrigt hopp om att bröderna Gustafson ska få danskt sällskap på mitten igen. Mikkel Rygaard vilades mot Djurgården.

– Vi tog ingen risk med honom idag. Möjligheten finns att kan spela på lördag (mot Sundsvall), men i varje fall mot AIK omgången efter, säger Per-Mathias Högmo.

BK Häcken 4-3-3

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (UT 809, Tomas Totland), Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafson, Simon Gustafson (UT 71, IN Erik Friberg), Amane Romeo (UT 84, in Oscar Uddenäs) – Ibrahim Sadiq (UT 84, in Franklin Tebo), Alexander Jeremejeff, Lars Olden Larsen (UT 80, in Blair Turgott)..

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS