Häcken och tränare Per-Mathias Högmo vill öka till 20-mannatrupper.
Häcken och tränare Per-Mathias Högmo vill öka till 20-mannatrupper. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Per-Mathias Högmo vill att allsvenskan tar efter Norge

Antalet tillåtna byten per match har gått från tre till fem. Men trupperna ligger kvar på 18 spelare. BK Häcken driver nu frågan gentemot intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, att tillåta 20-mannatrupper – alltså nio avbytare i stället för dagens sju.
– Jag tror att det kommer bli så, vi ska bara diskutera oss fram till en klok lösning, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

Norrmannen lyfte frågan redan efter BK Häckens 3-1-seger mot Varbergs Bois förra helgen. Då i starka ordalag:

– Det håller inte att bara vara 18 spelare i truppen. De flesta lag har stora trupper. Varför i herrans namn får vi inte ha 20 spelare i truppen? Det är ju stenåldernivå för att tala klarspråk, dundrade Högmo.

När GP träffar honom inför Värnamo borta i kväll, efter söndagens matchförberedande träningspass, är han mer resonerande.

– Internationellt har de 22 spelare i truppen. I Norge 20 spelare. Jag tycker det vore klokt att kunna ha täckning för de flesta positioner på bänken. Då kan du byta in den spelare som är mest naturlig för den aktuella positionen, säger Högmo.

ANNONS

Häckentränaren utvecklar apropå hans Häcken som spelar enligt formationen 4-3-3:

– Då slipper vi lämna kontrakterade spelare hemma som annars hade kunnat spela om vi får skador. Då kan du ha en vänsterback, en mittback och en högerback, två mittfältare samt alla tre positioner i anfallet, säger Högmo om hur en bänk skulle kunna se ut inklusive andremålvakten.

Handlar det också om att det idag tillåts fem byten mot tidigare tre?

– Helt korrekt. Det hänger ihop. Jag tror att det kommer bli så här, vi ska bara diskutera oss fram till en klok lösning.

Från BK Häckens sida är det nu sportchefen Martin Ericsson som driver frågan gentemot intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, som ska ha ett sportchefsmöte under maj månad för att bland annat diskutera truppstorleken.

"Jag tror att det kommer bli så, vi ska bara diskutera oss fram till en klok lösning.”
"Jag tror att det kommer bli så, vi ska bara diskutera oss fram till en klok lösning.” Bild: MICHAEL ERICHSEN

Flera klubbar driver på

Sef:s sportchef Svente Samuelsson bekräftar att frågan är väckt, och att det inte bara är BK Häcken som driver den.

– En fördel skulle vara att coachen får ännu fler taktiska alternativ att påverka en matchbild. Behövs det? säger Svante Samuelsson.

Han fortsätter:

– Färre spelare i truppen kommer utanför matchtruppen. Överväger fördelarna nackdelarna? Om man exempelvis tillåter elva på bänken så är det sex spelare som inte får komma in på planen. Överväger fördelarna då nackdelarna?

ANNONS

Ett annat argument har varit att fler unga spelare kan få chansen:

– Borde de inte få det redan med sju ersättare? Det är frågor att diskutera vidare med sportcheferna framöver, säger Svante Samuelsson, Sef.

Svante Samuelsson, sportchef hos Sef.
Svante Samuelsson, sportchef hos Sef. Bild: JOHANNA LUNDBERG

För BK Häckens del blev ämnet extra aktuellt då trotjänaren Erik Friberg hamnade helt utanför truppen när han inte längre tar plats i startelvan. Men mot Varbergs Bois byttes Friberg in med en halvtimme kvar. Inför Värnamo borta i kväll är veteranen med i truppen igen, bekräftar Högmo.

– Erik har haft en bra träningsvecka, varit på gott humör och en bra sparringpartner, säger Per-Mathias Högmo.

Läget i laget (BK Häcken)

Lars Olden Larsen skadade knäet på träning i veckan och har eventuellt gjort sin sista match för BK Häcken då han bara är inlånad över våren. Kadir Hodzic stukade foten på träningen igår och finns inte heller med i truppen. BK Häcken åker till Värnamo med 19 spelare, nyförvärvet Blair Turgott är spelklar från Svenska Fotbollförbundet, men inväntar arbetstillstånd från Migrationsverket. Något Turgott och BK Häcken hoppas ska lösa sig under måndagen (se separat artikel).

Preliminär startelva: Peter Abrahamsson – Valgeir Fridrikson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafson, Gustav Berggren, Mikkel Rygaard – Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS