Per Bredesen är död

Per Bredesen är än i dag den ende norske herrspelaren att vinna Serie A.
Nu har legendaren gått bort, 91 år gammal.
”Han var en enastående människa”, skriver hans barnbarn på Facebook.

ANNONS
|

Bredesen fick debutera i den norska högstaligan redan som 16-åring, han sågs som en av seriens mest lovande spelare.

Som 18-åring gjorde han sin första landskamp för Norge. Debuten slutade med att han blev målskytt – efter att ha kommit in som reserv för den skadade stjärnan Reidar Kvammen.

På denna tid såg reglerna annorlunda ut, därför fick Bredesen inte längre spela för det norska landslaget när han 1952 blev utlandsproffs i italienska Lazio.

Målskytt på Gamla Ullevi

Innan dess hann han göra sju mål på 18 landskamper – tre av målen kom under två matcher mot Sverige. Det sista 1951 på Gamla Ullevi i Göteborg, i en match som slutade 4–3 till Norge.

ANNONS

Efter Lazio flyttade Bredesen till Udinese innan han 1956 gick till Milan. Där blev han bland annat lagkamrat med Nils Liedholm, tillsammans vann de Serie A 1957.

Titeln innebar att Bredesen blev den första norske herrspelaren någonsin att vinna den italienska ligan – det är han än i dag ensam om.

Han spelade sedan i Bari och Messina innan han återvände, med över 200 matcher i Italien i bagaget, till Norge i början 60-talet. Kort senare valde han att avsluta karriären.

Nu har Bredesen gått bort, 91 år gammal.

”Han var en enastående människa och förebild, både på och utanför planen”, skriver hans barnbarn Morten Bredesen Føske på Facebook enligt norska VG.

Tidningen håller Bredesen som en av de största norska fotbollsspelare genom alla tider.

LÄS MER:Gavin Escobar dog i olycka – blev 31 år gammal

LÄS MER:Hilaree Nelson död 49 år gammal

LÄS MER:Nicolas Schindelholz död i cancer – blev 34 år gammal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS