Payets drömmål frälste hemmanationen

Patrice Evras försvarsmisstag såg ut att blåsa Frankrike på segern i EM-premiären. Men i slutminuterna klev matchens gigant, Dimitri Payet, fram med ett drömavslut och räddade värdlandet från en tung start på mästerskapet.

|

Tonerna från Zara Larssons och David Guettas framträdande med "This one's for you" under invigningen hade knappt hunnit klinga ut innan EM-premiären mellan Frankrike och Rumänien fick sin första stora målchans.

I den fjärde minuten fick rumänerna en hörna som skarvades vid den första stolpen till en helt fristående Bogdan Stancu. Från nära håll var anfallaren på väg att raka in 1-0, men Hugo Lloris räddade med en makalös reflexräddning.Efter Rumäniens pigga start tog Frankrike över. Inte sällan anförda av de offensiva pjäserna Dimitri Payet, Antoine Griezmann och Olivier Giroud.Och i den 14:e minuten var det nära att just Griezmann fick utdelning. Bacary Sagna drev upp bollen på högerkanten och skickade in ett stenhårt inspel i straffområdet. En rumänsk försvarare försökte rensa men lyckades inte riktigt, bollen hamnade hos Griezmann som nickade - men avslutet gick i stolpen. Fransmännens bästa målchans i den första halvleken.

Efter paus upprepade scenariot från starten av den första halvleken sig. Inte ens tre minuter var spelat av den andra halvleken när Bogdan Stancu och Rumänien fick ett nytt jätteläge. Stancu tog ned bollen på bröstet och avslutade strax utanför Lloris vänstra stolpe.

Den rumänska chansen väckte "Les Blues", som efter det tog över. Dimitri Payet satte med öppnande passningar både Giroud och Pogba i bra lägen, som de inte lyckades förvalta, men i den 58:e minuten fick Frankrike till slut utdelning på en av Payets många skickliga framspelningar. Olivier Giroud nådde, i duell med målvakten Ciprian Tatarusanu, högst och skarvade in 1-0.

Någon långvarig glädje blev det dock inte för hemmapubliken. Bara sex minuter efter Frankrikes ledningsmål, gjorde Patrice Evra omkull Nicolae Stanciu i straffområdet. Den ungerske domaren Viktor Kassai pekade på straffpunkten. Och från elva meter kunde Bogdan Stancu utjämna.

Trots stort bollinnehav och offensiva byten av förbundskapten Didier Deschamps hade fransmännen svårt att skapa farliga chanser. Men med bara minuter kvar av matchen klev premiärens gigant, Dimitri Payet, fram. Med ett drömavslut bombade han in ett skott rakt upp i krysset. Supermålet blev Frankrikes räddning och innebär att hemmanationen inledde EM med att ta tre poäng.