Pauline Hammarlund berättar om tuffa tiden

Pauline Hammarlund öppnade målskyttet – och fyllde på med tre assists. Därmed var anfallaren en av planens giganter i matchen mot Linköping (7-0) som säkrade Göteborg FC första SM-guld.
– Det är obeskrivligt. Det är så mycket glädje nu. I dag hade vi bestämt oss, att guldet ska hem, säger hon.

ANNONS
|

16 år efter flytten från Landvetter till Göteborg – och efter två raka andraplatser säkrade Göteborg FC på lördagseftermiddagen förstaplatsen i damallsvenskan med en omgång kvar att spela.

En av matchens förgrundsfigurer var Pauline Hammarlund, som kom till Göteborg 2016 efter att tidigare bland annat ha spelat för Linköping och Piteå.

LÄS MER: Så bra har guldhjältarna varit – betyg på alla spelare

– Det gör ju allt extra stort. Jag hade inte velat vinna detta SM-guldet i någon annan klubb. Det har varit en sådan resa. Jag har varit här i fem år nu. Vi har varit på väg att åka ur. Det har varit kris. Nu är vi här och har haft en fantastisk säsong, säger Pauline Hammarlund.

ANNONS

Ett tiotal meter längre bort pågår ett högljutt skrålande och firande från Göteborgs omklädningsrum i Linköping Arena. Anfallsstjärnan, som betytt så mycket för årets Göteborg, har hamnat även i medias fokus och får vänta lite till med firandet.

Hon trycker på klubbens och lagets uthållighet.

”Gör det så mycket större”

– Vi har byggt upp det här under så många år nu. Det är det som gör att det är ännu större, anser 26-åringen.

Pauline Hammarlund kramar om Rebecka Blomqvist under guldfirandet i Linköping.
Pauline Hammarlund kramar om Rebecka Blomqvist under guldfirandet i Linköping. Bild: MAXIM THORE

Personligen drabbades hon under 2019 dessutom av en tuff knäskada som höll henne borta från spel under flera månader.

Trodde du verkligen att du skulle komma tillbaka till den här formen då?

– Det var väl det man på något sätt ändå strävade efter, det var därför man lade ned all den tid och träning som man gjorde. Det gör också att det här är så mycket större. Man har varit där nere på botten och kämpat. Då var det det här man drömde om, säger hon.

LÄS MER: Krönika: ”Så nära perfektion det går att komma”

Laginsatsen mot Linköping var fenomenal. Allting klaffade i spelet. På vägen dit har många – både på och utanför planen – gjort betydelsefulla insatser i Göteborg FC.

Vilka är det framför allt man ska lyfta fram en sådan här dag, tycker du?

ANNONS

– Det är svårt. Det går inte att lyfta fram några speciella. Det är folk som jobbar i klubben och är där varje dag och ser till att vi får de bästa förutsättningarna. Mats (Gren, tränare) och Jörgen (Ericson, tränare) har gjort ett fantastiskt jobb i år. Vi har spelare som har varit här i flera år och är stommen. Det är så många.

Nu är ni bäst i Sverige?

– Ja.

Och så Europa sedan också?

– Ja.

Hur kan det gå där då?

– Det får vi se. Nu ska vi festa, så får vi se vad som händer där sedan.

LÄS MER: Dokument: Från leran i Landvetter till guldet i Linköping

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS