Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Parisborna om Zlatan: "Klart vi saknar honom"

Han har gett upphov till en hamburgare och ett franskt verb. Trots att snart ett år har gått sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade PSG går hans inverkan inte att ta miste på. – Det är klart att jag saknar Zlatan. Vi vann inte det här året och det är för att vi inte har honom kvar i laget, säger PSG-supportern Oumar Arabov.

Parc des Princes, ”prinsarnas park”, är fotbollslaget Paris Saint-Germains (PSG) hemmaarena sedan 1974. Den är belägen i det sextonde distriktet i sydvästra Paris mellan Seine och Boulogneskogen. Det går inte att missa att Zlatan Ibrahimovic tillhörde klubben mellan åren 2012 och 2016. Bland de fotografier som är upphängda på arenans utsida pryds de flesta av Zlatan.

En PSG-anställd som vill vara anonym på grund av fotbollslagets strikta mediepolicy säger att den svenska fotbollsspelaren hade en stor effekt och såg till att laget nådde en ny dimension.

– Vi har aldrig sett en så karismatisk spelare tidigare i Frankrike. Alla pratade om honom, även folk som inte var intresserade av fotboll visste vem Zlatan var och var han spelade, säger han.

Zlatan Ibrahimovic pryder fortfarande Parc des Princes. Bild: Julien Paquin.
Zlatan Ibrahimovic pryder fortfarande Parc des Princes. Bild: Julien Paquin.

Men när vi besöker PSG-supportrarnas shop som ligger intill Parc des Princes syns inte ett tecken på Zlatanåren. Allt som hade med Zlatan att göra sålde väldigt bra, berättar ett butiksbiträde, men nu finns inget kvar. Istället är det Edison Cavanis namn som syns på skyltdockans matchtröja precis innanför entrén. 

Enligt den PSG-anställde är Cavani en fantastisk spelare och gjorde nästan lika många mål som Zlatan senaste säsongen, 49 jämfört med 50. Men han har inte kunnat ersätta Zlatan.

– Zlatan lockade till sig internationell press och han spelade en viktigare roll i omklädningsrummet. Han var verkligen en ledare och ställde höga krav på sina lagkamrater. Cavani har inte samma ledarskap. Det ideala är att hitta en spelare med samma starka ledaranda som Zlatan, men det är inte lätt, säger han.

Fansens nya kelgris. Bild: Julien Paquin.
Fansens nya kelgris. Bild: Julien Paquin.

Det finns andra tecken på att Cavani inte lyckats ta Zlatans plats. Ungefär en halvtimmes promenad från arenan ligger den amerikanska restaurangen Doddy’s Coffee som drivs av ett PSG-fan. De öppnade för tre år sedan och i samband med det lanserades ”Zlatan-burgaren”. Det är en gigantisk hamburgare som innehåller 600 gram kött, lök, sallad och flera olika ostar. Förutom storleken utmärks burgaren av priset – närmare 300 kronor – och att den innehåller blåmögelosten bleu d'Auvergne. Det ger den en unik smak och karaktär precis som sin upphovsman, enligt restaurangägaren. Det finns inga planer på att ta bort den från menyn.

– Zlatanburgare, sa du. Är du säker på det? Den är väldigt stor, säger servitrisen Lala Essabar när GP:s fotograf beställer burgaren.

Hon berättar att burgaren är rätt populär men oftast delar folk på den. Undantaget är när män vill tävla om att de minsann klarar av att trycka i sig den enorma burgaren på egen hand.

Zlatanburgaren - inte för alla. Bild: Julien Paquin.
Zlatanburgaren - inte för alla. Bild: Julien Paquin.

– Men en gång var det en ung tjej, kanske tio-elva år, som lyckades få i sig hela. Och hon var så här smal, säger Lala Essabar och demonstrerar med pekfingret.

Men det finns också många PSG-supportrar som GP träffar som inte är lika imponerande över Zlatans avtryck. Pierrot Mahaut arbetar på Le Five Paris i norra Paris som huserar fem inomhusfotbollsplaner. Visst gav Zlatan klubben titlar, säger han och syftar bland annat på Zlatans första säsong 2012/13 när PSG vann franska ligan för första gången sedan 1994.

– Men jag kan inte påstå att jag saknar honom. Han var inte speciellt nära oss supportrar, säger Pierrot Mahaut.

Enligt Mahaut kände de av att Zlatans hjärta tillhörde Milano och inte PSG.

– Om vi skulle göra en topp-tio-lista över spelare de senaste fem åren skulle han inte komma på första plats, kanske på fjärde eller femte. Visst var han en ledare för sitt lag och sig själv men inte för fansen, säger Pierrot Mahaut. 

"Cavani är en mycket duktig spelare men något saknas" säger Oumar Arabov. Bild: Julien Paquin.
"Cavani är en mycket duktig spelare men något saknas" säger Oumar Arabov. Bild: Julien Paquin.

Det positiva efter att Zlatan slutat är att spelarna är friare nu och behöver inte vara oroliga för att bli utskällda om de gör fel, menar Mahaut.

– Cavani har fått ta mer plats och jag tycker att han är lika bra som Zlatan.

Hans kollega Guillaume Guarino protesterar.

– Jag håller inte med. Han missade för många målchanser den här säsongen.

På en stor gräsplan i Paris tredje största park, La Vilette, spelar Oumar Arabov som så ofta fotboll med sina fyra söner. Han säger att han självklart saknar Zlatan och håller med om Guillaume Guarinos resonemang.

– Cavani är en mycket duktig spelare men något saknas.

Däremot ifrågasätter han varför Zlatan inte lärde sig franska. Zlatan har till och med gett upphov till ett ord i det franska språket. ”Zlataner” betyder att blåsa bort, dominera, krossa med överlägsen fysisk förmåga.

Oumar Arabovs söner känner väl till Zlatan men det är Lionel Messi som är den självklara favoriten för dem och flera av deras vänner.

– Zlatan är mindre stark än Messi. Tidigare var han mycket populär. Men nu är han för gammal. Jag menar för fotboll. Annars kan jag inte säga att han är för gammal, hinner nioårige Iskandar Arabov säga innan han tar emot en passning från storebrorsan Askar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.