Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: BILDBYRÅN

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Palle skulle varit matchhjälte"

Andreas Alm menade att det skulle ha varit straff och inte utvisning när Paulinho föll i slutet.
– Jag gick in med ipaden direkt till domarna och visade, säger Häckentränaren.

IFK Norrköping vann den allsvenska avslutningen med 1-0, men Häcken saknade inte kvitteringschanser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I slutet fick Paulinho ett andra gult kort för filmning i en duell i straffområdet. Andreas Alm var bombsäker på att det var ett felaktigt domslut.

– Det var tydlig straff. De (domarna) har sagt att de inte vill att man säger massa saker i media utan visar dem. Därför gick jag in till dem, sade Andreas Alm och fortsatte:

– När jag frågade där ute sade de att det inte var kontakt, när jag visade där inne ser de att det var kontakt. ”Palle” får varning och utvisning fast han skulle haft straff, varit matchhjälte och gjort 21 mål istället för 20 mål.

Känslan från sidan var att Paulinho kanske överdrev situationen?

– ”Palle” är som han är. Han får en spark på benet. Och känner att bollen är förlorad. Då vill han visa domaren att ”jag får faktiskt en spark här”. Då tycker domaren att han överdriver, säger Andreas Alm.

– Domaren var lite ledsen för han hade fått så himla fin feedback av både tv-kommentatorer och alla att det inte var straff. Ibland är verkligheten hård, avslutade Alm den delen.

"Vi förmår inte"

Häckentränaren summerade även säsongen.

– Vi har förlorat två matcher i avgörande läge med 0-1. Vi slår inget av lagen framför oss i tabellen och de flesta lagen bakom oss i tabellen. Det är dörrstoppet för oss. Vi kan inte knuffa upp dörren mer till Europa. Vi måste ta bort den och vinna lite.

Skälet till det?

– I grunden vår skicklighet. Vi förmår inte. Vi spelar i sidled ibland. Inte i dag. Där saknar vi kvalitet.

– Vi var tippade femma. Vi är nog enda laget som hamnade på ”rätt plats”. Vi får utvärdera om vi tar med oss mer än en femteplats från säsongen? Finns det ungdomlighet? Finns det spelsätt vi kan bygga vidare på? Finns det ekonomi jämfört med de andra? Har vi sparat pengar till kommande två år? Det är en helhet.

Vad har du själv för svar på de frågor du ställde?

– Jag pratade med Sonny (Karlsson, sportchef) i går om en större helhet. Det är en process vi får ta längre fram, som är intressant. Det handlar om en helhet. Jens (Gustafsson) har varit i Norrköping i tre år, de har sålt spelare och fått in pengar. Och gjort en del föryngring. Det är spännande att se vad vi kan göra för att komma ifatt dem och förbi dem.

Andreas Alms säsongsanalys innehöll fler bitar.

– Vi gör flest mål. Vi har en skyttekung. Vi har spelat en offensiv fotboll. Sedan klarar vi inte att skapa det mot de bästa lagen framför oss. Vi måste ha ännu mer kvalitet, framför allt på bortaplan. Jag tycker att vi är det offensivaste laget i allsvenskan.

"Jag kan förlänga i morgon"

2017 slutade Häcken fyra och tränaren Mikael Stahre hyllades. Sedan flyttade han oväntat till USA och Major League Soccer, därav frågan till Andreas Alm.

Fortsätter du i Häcken nästa år?

– Oj, det hoppas jag verkligen. Jag fortsätter gärna många år till.

Hur ser du på din framtid i den här klubben?

– Jag kan förlänga i morgon. Jag har två år till och trivs som fan med klubben. Vill de förlänga gör jag det.

Får du behålla alla spelare du vill?

– Jag är inte rädd för någonting. Vi har avtal på dem. De som är över oss i tabellen har slantat iväg och haft omsättningar på 30 miljoner back. Det finns en styrka i det för oss.

Andreas Alm var i många år tränare för AIK, som nu vann SM-guld.

– Det är en ny era för AIK. De vinner helt naturligt. Förut har det alltid varit att man vinner med någon form av hybris som extraskjuts. I år är det självklart. Det är första gången med storklubb i ett ord och inte med mellanslag emellan.

Hur stor del har du i det?

– Jag har noll involvering i det. De senaste två åren har de blivit en maktfaktor. Nu är det en sådan total självklarhet i det de gör. De har låst upp nästa nivå för sig själva. Det finns nästan inget tak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.