Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Osannolik vändning av Gais – i toppmatchen mot Öster

Underläge 0–2 med sju minuter kvar av ordinarie tid.
Då växlade Gais upp och stod för en helt otrolig vändning.
I den 98:e minuten ryggade Boris Lumbana in 3–2. Mittfältarens första superettan-mål i Grönsvart och en fullträff som skickar Gais upp i serieledning.
– Jag fick tårar i ögonen efteråt, det var mycket känslor, säger matchhjälten.

Säsongsinledningen har varit strålande med två segrar och ett kryss.

Mot Öster hade Gais chansen att bättra på sviten och kliva upp i serieledning. Och det lyckades – efter helt sanslös dramatik där Boris Lumbana ryggade in avgörande 3–2 i den 98:e minuten, det här trots att Gais med sju minuter kvar av ordinarie tid låg under med 0–2.

– Det är helt magiskt! Kämpainsatsen, mentaliteten och den ödmjukheten vi visade i dag är helt otrolig. Vi bara tuffar på, man är så tacksam för att få vara med i det här laget, säger matchhjälten och fortsätter berätta om känslorna efter målet:

– Jag var utanför min kropp. Det är utanför kroppen-känslor där man bara ser sig själv uppifrån. Den glädjen jag kände är obeskrivlig.

Att det var en seger utöver det vanliga märktes.

LÄS MER: Gais stora hyllning av fansen – efter makalösa vändningen

Karlsson: ”Jag är halvt svimfärdig”

Flera spelare var tagna efteråt. Firandet i omklädningsrummet var vilt.

– Jag är halvt svimfärdig. Vi hurrade och allting men jag visste fan inte vad som hände. Jag fick sätta mig ner, det är otroliga känslor på en och samma gång. Det är sådana sjuka toppar och dalar i den här matchen, säger Mathias Karlsson.

– Firandet var hårt och välförtjänt. Firanden efter något sådant här är riktigt sjuka, säger Nikola Ladan.

Och visst var det något extra som utspelade sig på Ullevis gräsmatta den här regniga majaftonen. För första gången sedan coronapandemin bröt ut fick Gais njuta av att spela framför supportrar, om än få men högljudda.

När allt var över kunde spelarna fira vilt framför fansen.

Vägen dit var en berg-och-dal-bana.

Gais inledde matchen piggt och skapade ett flertal chanser. Öster avslutade den första halvleken bättre men det var 0–0 i paus.

LÄS MER: Gais räds inte fysiskt tuffa Öster: ”Backar inte”

Gais vände – efter galen andra halvlek

Sedan hände allt och lite till.

Grönsvart kom ut starkt och satte gästerna under tryck, men det var bortalaget som skulle få måljubla.

Tidigare Gais-spelaren James Keene höll sig framme och stötte in en retur. Ett mål som var Gais första insläppta den här säsongen i superettan. Ett mål som inte borde ha godkänts då Marcus Astvald, som avlossade skottet i förstaläget, var offside.

Öster-spelarna hann knappt fira klart innan det rasslade till igen. Ett avslut från Nicolas Mortensen täcktes och tog en märklig båge och seglade över Karlsson.

0–2 och 25 minuter kvar. Uppförsbacke för Stefan Jacobssons manskap.

Då började dramatiken på allvar.

Ex-gaisare Damir Mehic räddade en straff från Nikola Ladan i den 69:e minuten. Öster hade chanser att sätta 0–3, men Gais höll sig kvar i matchen.

Stefan Jacobsson gjorde ett trippelbyte med Johan Andersson, Julis Lindberg och Adam Egnell in. Det gav hemmalaget energi.

Starka känslor hos Boris Lumbana

I den 83:e minuten satte Adnan Maric 1–2. Målvakt Damir Mehic skadades och tvingades byta. Innan dess hade nätet i Östers målbur gått sönder och skapat ett längre avbrott. I den 90:e minuten skickade Adam Egnell in 2–2.

Inte ens då var det stopp. Det fanns bud på mer åt båda håll.

Till slut var det Boris Lumbana som fick sista ordet. På frispark från Adam Egnell nådde slitvargen högst och avgjorde i den 98:e minuten.

LÄS MER: Stefan Jacobsson om sanslösa Gais-vändningen: ”Slår allt”

– Det här tar priset av alla matcher jag spelat. Jag har svårt att förklara det. Verkligen en kaosmatch, säger Lumbana.

För egen del var det också lite extra betydelsefullt att få kliva fram och hjälpa laget till tre poäng och serieledning. När han hade gjort målet kom han att tänka på den brokiga väg han själv har haft, då han under några år helt slutade med fotboll innan han sommaren 2019 fångades upp av Gais.

– Jag har fortfarande min resa uppe i skallen. Där jag var borta från fotbollen. Jag fick komma tillbaka och Gais tog emot en med öppna armar. Sen att få vara med om en sådan här match. Det rann några tårar när domaren blåste igång matchen igen efter målet, men det var bara att hålla ut till han blåste av.

LÄS MER: Så byggde Gais sin försvarsmur

Hur firar du det här?

– Jag firar nog bara med att åka hem och skapa lite musik, säger han och skrattar.

Fakta: Gais

(4-3-3) Mathias Karlsson – August Wängberg, Aiham Ousou, Emin Grozdanic, Niklas Andersen (Julius Lindberg, 79) – Nikola Ladan (Adam Egnell, 79), Boris Lumbana, Joackim Åberg (Daniel Hultqvist, 90+9) – Michael Kargbo (Johan Andersson, 79), Adnan Maric, Malkolm Moenza

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.