Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: AVDO BILKANOVIC

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Orovic ber om ursäkt efter supporter-kritiken

Bosko Orovic kritiserade de egna fansen efter måndagens kryss mot Brage. Nu ber tränaren om ursäkt.
– Jag gjorde bort mig, säger han till Gais hemsida.

Under måndagskvällen kryssade Gais hemma mot Brage (1–1). Efter matchen var tränaren Bosko Orovic besviken på de egna spelarna - och fansen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På presskonferensen sa han bland annat.

– Det är press att spela hemmamatch i Gais. Det är inte mycket du kan göra fel innan du blir utdömd, hånad och kallad "sämst på plan". Att höra det ... det är lite vuxenmobbning. Men vi får försöka hantera det med spelarna. Det är jättejobbigt mentalt att höra det, hur dålig du är. Jag löser det, jag skiter fullständigt i det, men jag lider med spelarna.

LÄS MER: Boskos utspel mot fansen: "Vuxenmobbning"

Uttalandet rörde upp starka känslor bland Gais-fansen.

Under måndagsmorgonen var presskonferensen borttagen från klubbens Facebook-sida och nu ber Bosko Orovic om ursäkt för sin kritik.

– Jag vill be Gais alla supportrar om ursäkt för vissa av mina kommentarer vid gårdagens presskonferens. Jag var frustrerad över både prestation och resultat i matchen och lät det påverka hur jag uttryckte mig vid presskonferensen. Självklart menar jag inte att kritik från läktarna är orsaken till att klubbens resultat inte ha nått upp till förväntningarna över de senaste åren. Min uppfattning är tvärtom att stödet från våra supportrar är den enskilt största anledningen till att klubben trots allt har potential att uppfylla målet om att ta sig tillbaka till allsvenskan, säger han till Gais hemsida.

– Jag borde inte tagit den presskonferensen, jag var alldeles för het och pratar då för mycket. Jag gjorde bort mig och får ta det som en lärdom framöver och tänka mer på hur jag uttrycker mig och i vilka sammanhang.

"Ett rejält övertramp"

Gais klubbchef Erik Bergkvist:

– Jag beklagar verkligen Boskos generaliserande uttalande kring klubbens supportrar vid presskonferensen efter matchen och det är inget som jag, personalen, styrelsen eller för den delen Bosko själv står bakom. Inom Gais vill vi ha en aktiv, engagerad och högljudd läktarkultur, men vi arbetar också kontinuerligt för att det ska vara en positiv och säker upplevelse att gå på våra matcher.

Han fortsätter:

– Jag har pratat med Bosko om det inträffade och vi är helt överens om att det var ett rejält övertramp som inte ska förekomma hos oss. Dock vill jag understryka att vi i klubben har orubbat förtroende för Bosko som tränare och sportchef och att vi kommer att försöka att hjälpa honom att kommunicera på ett mer genomtänkt sätt framöver. Ibland går det åt skogen när känslor är inblandat och Bosko är precis som jag själv och många sponsorer och supportrar en engagerad person som brinner för klubben.

Tor Berggren Torell, ordförande i supporterföreningen Makrillarna:

– Bosko har rätt i en del av sitt resonemang. Gais och dess supportrar lever i symbios, det den ene gör påverkar alltid den andra. Det finns kanske något intressant att utforska kring spelarnas direkta reaktioner och beteende nere på planen kopplat till publiken, men det tankarna kring detta uttrycktes på ett slentrianmässigt sätt vid ett dåligt tillfälle. Bosko och föreningen har gått ut och bett om ursäkt. Makrillarna är nöjda med det och tittar nu vidare mot nästa match samt resten av säsongen.

Gais nästa match spelas borta mot Norrby på söndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.