Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Oron kring Eriksen – karriären kan vara över

En av få fotbollsspelare, om ens människor, kan förstå vad Christian Eriksen gick och går igenom. En av dem är Fabrice Muamba, som för nio år sedan drabbades av en hjärtattack under en match.
”Mitt råd är att ta ett steg tillbaka”, skriver Muamba i en kolumn för The Times.

Fabrice Muamba var bara 23 år gammal när hans hjärta stannade under en match i FA-cupen.

Engelsmannen, som då spelade för Bolton Wanderers, fördes snabbt till sjukhus och var utan puls i hela 78 minuter innan läkare lyckades återuppliva honom.

Olyckan tvingade honom att så småningom dra sig tillbaka från fotbollen i förtid.

I hans kolumn för brittiska The Times skriver Muamba att Christian Eriksen riskerar att gå samma öde till mötes.

”Mitt råd är att ta ett steg tillbaka och ta all tid han behöver för att det kommer definitivt påverka honom mentalt, och hans familj.”, skriver Muamba.

Fabrice Muamba är i dag 33 år och har sadlat om till tränare. Han skriver vidare att känslan och vetskapen om att ha varit död alltid kommer att finnas kvar och påverka en.

”Den oron snurrar i ens huvud, oavsett vad läkarna säger. Det är inte lätt att ta sig genom.”

”Snälla, Gud.”

Muamba, som fick sin fotbollsfostran i Arsenal, var en av många som reagerade på de otäcka bilderna från den danska nationalarenan Parken där Christian Eriksen föll ner livlöst i den 43:e minuten.

”Snälla, Gud”, tweetade Muamba, vilket han utvecklade i kolumnen, och hur mycket han kände igen sig.

”Oundvikligen så har det rört upp många känslor som jag hade i bakhuvudet, som jag kände behövde stötas bort. Känslor som man föredrar att inte komma tillbaka till.”

Läkaren: Kan vara olagligt att spela igen

Shanjay Sharma, som var lagläkare i Tottenham under Eriksens år i klubben, har tidigare berättat för Reuters att dansken aldrig visade på någon indikation till hjärtfel.

Enligt honom så kan lagarna i Italien, där Erikson numera spelar i klubblaget FC Internazionale, göra det svårt för en återkomst.

– Lagarna där är väldigt, väldigt strikta, och som jag förstår det så skulle det vara olagligt för honom att delta i någon tävlingsidrott i Italien, säger han till Reuters.

Ett villkor skulle kunna vara att Eriksen får en hjärtstartare inopererad, men enligt Sharma skulle det möjliggöra fortsatt spel i vissa länder.

– I de flesta lägen som detta så innebär det ett slut på karriären.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.