På tisdagskvällen är det dags för ÖIS tolfte årliga enkronasmatch.
På tisdagskvällen är det dags för ÖIS tolfte årliga enkronasmatch. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Örgrytes drag som ska leda till storpublik

För tolfte året i rad arrangerar Örgryte IS en så kallad enkronasmatch. Denna gång är dock matchen betydligt tidigare på säsongen än innan – något som klubben hoppas kommer innebära storpublik.
– Jag hoppas att alla kommer och stödjer oss, säger anfallsstjärnan Ailton Almeida.

ANNONS
|

En enkronasmatch innebär att sponsorer och privatpersoner sponsrar med en krona per åskådare, alternativt skänker ett fast belopp.

Till årets säsong infaller matchen på tisdag när Örgryte tar emot Syrianska FC på Gamla Ullevi.

– Det är för att bryta av det traditionella systemet med att man köper en biljett och går på fotboll, säger Örgrytes klubbchef Niklas Allbäck.

Vanligtvis spelar Örgryte sin enkronasmatch senare på säsongen men har nu för första gången valt att lägga den redan på vårsäsongen.

– Förhoppningsvis är det lite bättre väder. Folk är kanske mer sugna att på att gå på fotboll i juni än i oktober, säger Allbäck.

ANNONS

Att valet föll på Syrianska-matchen har fler förklaringar än förmodad sol och plusgrader.

– Vi har valt att lägga matchen innan derbyt mot GAIS. Det var antingen denna matchen eller mot Varberg och då gjorde vi bedömningen att denna låg bäst. Det ger oss två till tre extra veckor att nå ut till de som bidrar till det fria inträdet, säger Allbäck.

Hoppas på storpublik

Enkronasmatchen brukar innebära en markant större intäkt än en vanlig match för ÖIS. Även om förra årets siffror var lägre än förväntat hoppas Allbäck att tisdagens match kommer att bli något att fira.

– Vi hoppas på 4 000 -5 000 åskådare och runt en miljon i intäkter, säger han.

Från ÖIS-håll hoppas även spelare och ledare på feststämning på Gamla Ullevi.

– Vi hoppas att det kommer lite folk. Det är killarna värda trots resultaten. Förhoppningsvis kan vi visa upp ett bra spel och bidra till att folk tycker att det är kul att komma tillbaka, säger tränare Thomas Askebrand.

Ailton Almeida:

– Jag hoppas att alla kommer och stödjer oss. Det kostar ingenting. Det är bara att komma hit och njuta och hjälpa oss.

ANNONS