Nicklas Kartengren.
Nicklas Kartengren. Bild: Privat/Bildbyrån

Ordförande i Mossens BK Nicklas Kartengren vill hjälpa unga att knarka säkrare

Nicklas Kartengren är ordförande i bredd- och ungdomsföreningen Mossens BK. Samtidigt driver han Club Health Sweden – som vill hjälpa ”partyknarkare” att analysera sina droger innan användning. Detta trots att allt narkotikabruk är förbjudet i Sverige.
– Jag har inte fått någon negativ kritik från de föräldrar som jag möter inom fotbollen, säger Kartengren.

ANNONS
|

Det är en minst sagt udda kombination av föreningsengagemang. Å ena sidan är Nicklas Kartengren ordförande och tränare för Mossens BK, en fotbollsförening med företrädesvis barn och unga som aktiva. Å andra sidan driver han Club Health Sweden, som just nu samlar in pengar för att kunna starta tjänsten ”drug-checking”. Den går i korthet ut på att människor som vill ta droger ska få hjälp att analysera substanserna på ett laboratorium i Spanien, för att sedan få feedback om drogens renhet och styrka av Club Health Sweden.

– Ja, det är klart att det är kan uppfattas lite uppseendeväckande. Men inte för att jag är ordförande i en fotbollsklubb, utan för att det är en ny fråga generellt för många. Och så finns det väl de om tycker att jag har bytt sida, eftersom jag har jobbat länge inom nykterhetsrörelsen, säger Nicklas Kartengren.

ANNONS

Han har en bakgrund som alkoholexpert, och har bland annat föreläst för idrottsföreningar om hur barn kan skyddas från missbruk. Och Kartengren är även starkt engagerad i nöjeslivet – framför allt vad gäller miljön kring på krogar och nattklubbar. Och det är där narkotikan finns och blir allt vanligare, så kallat partyknarkande.

– Attityderna har förändrats, och bruket har ökat, men det finns nästan inga insatser som görs kring det. Drug-checking är en metod som man använder i vissa andra länder, och därför vill vi se att man kan få till det i Sverige också. Det handlar inte om att vi ska uppmuntra folk och säga ”titta här, vilken bra tablett”. Men de som ändå har tänkt använda narkotika – kan vi hjälpa dem att ta mindre risker så är mycket vunnet. Om du ska ta MDMA (ecstacy) så är det bättre om du vet hur stor dos det är i tabletten, säger Kartengren.

"Varken fördömer eller förespråkar"

Club Health Swedens drug-checking-tjänst har enligt Kartengren prövats, men är fortfarande under utveckling. På hemsidan skriver man att man ”finslipar nu de sista detaljerna med vår partner i Spanien, Energy Control, och med juridisk expertis.” Förhoppningen är att vara igång inom kort, och att testerna ska vara gratis och lagliga. Exakt hur det ska gå till är ännu oklart.

ANNONS

– Vi handskas inte med några substanser. Folk får höra av sig via en chatt, och så får de skicka substansen till Spanien, och få feedback av oss. Och det är klart att den personen som innehar en illegal substans begår ett lagbrott, och om man skickar den till Spanien så kan det vara ett ringa smuggelbrott. Men vi pillar inte på någonting, säger, säger Kartengren.

I Sverige är all narkotika förbjuden att köpa, sälja, tillverka, förpacka, transportera och använda, såvida det inte handlar om medicinsk användning eller forskning. Men inom Health Club Sweden har man intagit en neutral hållning.

– Vi varken fördömer eller förespråkar det. Men vi vill inte bryta mot några lagar.

Skulle du beskriva dig själv som drogliberal?

– Nej, verkligen inte. Jag är medlem i IOGT-NTO och nykterist. Och jag själv använder inte droger. Men många jag känner och många i vår målgrupp fattar beslut om att då och då använda narkotika, då tycker vi att det är rimligt att de får kunskap för att minska riskerna så mycket som möjligt.

Vad är fotbollsföreningens hållning gentemot droger?

– Mossen har en jättetydlig policy och är såklart emot droger och våld.

Är du inte rädd att de här testerna ska ses som ett godkännande – att de här drogerna är okej att använda?

ANNONS

– Det funkar inte riktigt så. Det är en enskild substans som en individ skickar in för analys och får sen feedback på resultatet, och då är det ju någon som redan har bestämt sig och köpt sin narkotika, men vill veta vad den innehåller innan de tar den. Och när vi upptäcker starka eller farliga grejer så kommer vi att skicka ut varningar.

Mestadels positiva reaktioner

Jessica Vikberg är ordförande i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS). Hon menar att arbetet mot droger bör inriktas på att få unga människor att sluta ta dem, snarare än att hjälpa dem att analysera sina substanser.

– Jag tycker det är väldigt märkligt. Det är ju så man har jobbat på rave ute i Europa, där de har med sig labb där man kan testa sina grejer. Men i Sverige har vi ju tack och lov ett konsumtionsförbud mot narkotika. Lär folk att uppleva saker utan att ta till droger i stället, menar Vikberg.

Hon köper inte argumentet att säkrare droger kan leda till färre olyckor och dödsfall.

– Vad är säkert knarkande? Man tar en drog för att uppnå ett tillstånd, det är då det kan hända grejer. Men vissa droger, som ecstacy förändrar och förstör hjärnan. Då får du ett väldigt tråkigt liv när du inte har grejerna i kroppen. Är inte målet att vi ska få färre dödsfall för att folk inte använder droger? Det måste vara den långsiktigt hållbara vägen.

ANNONS

Nicklas Kartengren har flera gånger uttalat sig i media om sin filosofi kring partyknarkande. I en debattartikel i ETC skrev han i höstas bland annat att ”vi borde också lära ut hur man minskar risken för skador i näsan när man snortar kokain eller ketamin.” Hans engagemang har inte passerat obemärkt förbi inom Mossens BK.

– De reaktioner jag har fått har varit positiva. Jag har inte fått någon negativ kritik från de föräldrar som jag möter inom fotbollen, utan de tycker det är intressant och rimligt, säger Kartengren.

Ser du ingen risk att de unga i klubben ska känna att det är accepterat att ta droger?

– Jag har ju fått massa kommentarer och frågor från ungdomarna i föreningen om detta. De vill veta mer, inte bara om projektet, utan vill prata med någon om alkohol och droger på ett sätt som inte är lika moralistiskt och fördömande som det man hört i skolan. Vi har en massa problem i samhället och måste hitta nya sätt att minska skadorna. Och jag tycker att det här är ett rimligt sätt, säger Kartengren.

Jessica Vikberg på RNS ser med stor skepsis på Kartengrens kombination av roller.

– Det är det som är mest förvånande och anmärkningsvärt. Om det kommer en 17-årig tjej som säger att hon ska på fest i helgen – ska han ge råd om det då? Föreningslivet och ungdomsidrotten är ju jätteviktig för att unga inte ska hålla på med droger. Det är nyckeln till att få dem att låta bli, eller i alla fall att börja senare, säger hon.

ANNONS

Kartengren svarar:

– Idrottsföreningar består av en massa engagerade, duktiga ledare som vet att de spelar en viktig roll i ungas liv och vardag. Det är bra om unga har förtroende för vuxna och vågar ställa frågor, diskutera och prata om känsliga ämnen. Jag tror de flesta tränare vet vilka råd de ska ge en ung tjej som ska på fest, och säkert har match nästa dag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS