”One Love”-bindeln stoppades – Danmark rasar mot Fifa

Fifa hotade lagen med straff om man bar ”One Love”-bindeln i VM.
Fullständigt oacceptabelt, enligt Jeper Möller, danska förbundets överhuvud.
– Det är en sak att vi möter rasism med mera, men att spelarna måste utsättas för detta ..., säger han på en pressträff enligt danska BT.

ANNONS
|

Efter de senaste dagarnas uppståndelse kring ”One Love”-bindeln hade Danmark kallat till pressträff under onsdagen. Landslaget har fått hård kritik från inhemsk media efter att man vikit sig gällande användandet av bindeln, en symbol för att främja mångfald.

Tilläggas bör att Fifa hotat de lag som använder ”One Love”-bindeln med repressalier, bland annat i form av gula kort.

”Våra spelare och ledare är besvikna, de är stora förespråkare av inkludering och kommer att visa sitt stöd på andra sätt", skrev de sju länder som tänkt använda bindeln i ett gemensamt uttalande efter det att beslutet var fattat.

På onsdagens pressträff berättade det danska förbundets generalsekreterare Jesper Möller om spelet bakom beslutet.

ANNONS

Först lät Fifa meddela att de länder som bar bindeln i VM skulle få böter, någonting Danmark var beredda på att ta. Kort senare var beskedet så plötsligt ändrat.

Då fanns det hot om gula kort för spelare, dessutom eventuella avstängningar.

Vill ha en ny Fifa-president

– Denna situation är ganska extraordinär. Jag är inte bara besviken, jag är arg. Det här är mitt sjunde och sista VM. Det är fullständigt oacceptabelt. Det är en sak att vi möter rasism med mera, men att spelarna måste utsättas för detta är helt oacceptabelt. Vi måste svara på det. Tillsammans med de andra, säger Möller och fortsätter:

– De måste lämna våra spelare i fred annars blir vi rasande. Nu är vi det.

Landet vill också ha en ny Fifa-president, efter man nu tappat förtroendet för Gianni Infantino. Man ser dessutom över möjligheten att ta in juridiken i det hela.

– Fifa hotade våra spelare, säger Peter Möller, direktör för det danska förbundet.

Däremot meddelar man att det nu är färdigmarkerat från det danska landslaget. Framöver kommer man att lägga sitt fulla fokus på fotbollen.

Danmark inledde under tisdagen med att spela 0–0 mot Tunisien.

LÄS MER:Belgiens stjärna "Vågar inte prata"

LÄS MER:Tysk sponsorsmäll efter nej till "One Love"-bindel

LÄS MER:VM-lagen viker sig – slopar "One Love"-bindeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS