Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Omarsson: "Jag används bättre här"

Han spelar med stort hjärta och slutar aldrig springa. Något som blivit synonymt med isländsk fotboll. Hur kan det komma sig? – Vi vill bevisa att man inte behöver vara ett stort land för att lyckas, säger Elias Mar Omarsson.

GP når Blåvitts anfallare när han är på shoppingrunda på Ikea. Efter en och en halv månad i stan är det dags att få ordning på lägenheten som han tog över efter Haitam Aleesami när vänsterbacken flyttade till Palermo. Och Omarsson har snabbt funnit sig tillrätta i Göteborg.
– Det är en lätt stad att komma in i, folk är trevliga. Jag känner dessutom många islänningar från Keflavik som studerar här. Min bäste kompis, som jag spelat med sedan jag var fem år, är här en vecka i månaden och studerar, då är han hos mig hela tiden. Så jag har egentligen aldrig tråkigt, det är väldigt trevligt, säger 21-åringen.

Han lånades in från Vålerenga i somras och fick genast mycket speltid. Efter två raka matcher med mål är han nu uppe i fyra fullträffar – och saknar inte bänknötandet i Vålerenga.
– Det är lite annorlunda. De har väldigt bra spelare i Vålerenga, men jag känner att jag används bättre här. Jag får användning för mina styrkor mer än jag kanske fick där. 
Hur?
– Här spelar vi mycket bollar bakom backlinjen och på fötterna vi, och har ett spelsystem som passar mig. Det är två forwards som jobbar ihop och det gör att jag får mer ytor. Det var inte så mycket sånt i Vålerenga.
Och du gillar att springa?
– Ja, jag gillar att jobba hårt och göra det enkelt för andra. Det är alltid skönt att spela med någon som jobbar hårt och löper mycket, så därför försöker jag göra det i 90 minuter för att hjälpa laget maximalt.

Efter dagens match mot Kalmar skiftar Omarsson fokus för två matcher med det isländska U21-landslaget. På sikt är förhoppningen att ta plats även i A-landslaget – ett lag som imponerade på omvärlden i sommarens EM – och som betydde mycket för alla fotbollsintresserade islänningar.
– Det de gjorde var så stort och det gav alla islänningar hopp om att vi kan vara med i fler stora mästerskap. Det är fantastiskt att se hur isländska landslag, i många sporter, spelar. De har alltid ett stort hjärta och kämpar för varandra.

Hur kommer det sig?
– Den frågan får jag ofta. Men det sitter i huvudet tror jag. Alla vill göra sitt bästa, utmana sig själva och vi vill bevisa att man inte behöver vara ett stort land för att lyckas. 

IFK Göteborg har option på att köpa loss Omarsson från Vålerenga. Enligt sportchefen Mats Gren kan det beslutet dock dröja.
– Han har tagit kliv hela vägen, han är bara 21 år och har gjort mycket mål det sista. Där behöver vi bestämma oss senast 15 november, men vi kan bli klara tidigare än så. Vi skall ha en anfallare till oavsett vad som händer. Nu har vi bara tre, säger Gren.

Omarsson själv fokuserar helst på här och nu.
– Självklart ska jag titta på det, men jag har inte kommit så långt än. Jag försöker lära mig så mycket som möjligt och använda min tid här till att bli en bättre spelare och person, säger han.