Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

"Om vi är rädda kommer det inte bli roligt"

Blek insats i Jönköping. Mot Öster är det ett Gais på kvalplats– utan försvarskuggarna Niclas Andersén och Carl Nyström – i jakt på revansch.
– Vi känner själva att vi gjorde bort oss grovt senast, nu hoppas vi få tvätta bort den pinsamma insatsen, säger Bosko Orovic.

Förlust mot Jönköpings Södra senast innebär att Gais fortsatt på allvar är indraget i bottenstriden. Med två omgångar kvar är laget på negativ kvalplats – dock med en match mindre spelad än flera av konkurrenterna i botten.

Nu jagar laget revansch efter bottennappet på Stadsparksvallen. Hemma mot mittenlaget Öster.

– Det är skönt att komma hem. Vi känner oss trygga på Gamla Ullevi, det gör vi och för sig borta också, men nu hoppas vi med råge kunna tvätta bort den pinsamma insatsen. Vi skämdes i gruppen, spelare och ledare. Det ska bli skönt att komma hem och få revanschera oss inför hemmasupportrarna, för vi känner själva att vi gjorde bort oss grovt. Jag hoppas de stöttar oss, säger tränare Bosko Orovic.

Med lite distans till det hela, hur kunde det se ut som det gjorde i Jönköping?

– Fotboll går i första hand ut på att löpa och tacklas, sedan i andra hand kommer det taktiska. Om vi inte springer och tacklas kan vi spela hur som helst och det kommer ändå inte hjälpa. Vi kom aldrig in i vare sig löp eller duellspel, vilket är beklämmande och sorgligt med tanke på vilken dignitet den matchen hade.

Han fortsätter:

– Jönköping var mer desperata, konstigt nog. Den insatsen vi gjorde går inte att legitimera. Det som hände var att de ville mer än oss. Vi har gått igenom matchen och jag tror inte vi vann en enda andraboll, vi tog inte löpningar offensivt. Vi var helt paralyserade.

Vilket ansvar känner du själv för den bleka insatsen?

– Jag har ett lika stort ansvar som spelarna. Både ledare och spelare ska skämmas efter Jönköping. Det är inte okej. Vi vinner och förlorar tillsammans.

"Hoppas att fler ledare kommer fram"

Efter att Värnamo besegrat Helsingborg är Gais alltså nu under kvalstrecket. Till mötet med Öster saknas dessutom försvarskuggarna Niclas Andersén och lagkapten Carl Nyström.

– Det är klart att Calle och Andersén kommer saknas, men samtidigt har vi andra spelare som ska kunna lösa det. Vi har haft en ruljans och förhoppningsvis kommer bredden till användning nu.

– Calle har tagit ett stort ansvar, vilket har gjort att andra kanske inte har tagit lika stort ansvar, så nu hoppas vi att det kommer fram fler ledare och att folk tar för sig på ett annat sätt.

Att ni möter ett lag som nu inte har kniven mot strupen, hur ser du på det?

– Det beror helt och håller på hur vi går in i matchen. Har vi desperationen blir det skönt att möta Öster. Har vi inte det, och de känner att vi är rädda då blir det jobbigt att möta Öster.

Skulle Gais ta tre poäng ser det lovande ut inför avslutningen. En förlust skulle däremot innebära att det sannolikt blir rejält ovisst inför avslutningen mot Falkenberg.

Hur mycket följer du det som de andra lagen i botten gör?

– Inget alls. Vi har det i egna händer. Så länge vi har det så finns det inget att följa. Det är klart att vi hoppas att de vi konkurrerar med ska förlora, men det är inget jag går runt och tänker på. Vi måste fokusera på det vi kan göra.

Utöver Carl Nyström och Niclas Andersén saknas också Alexander Leksell (inte spelklar efter skada) och Mahmoud Eid (sjuk) mot Öster.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.