Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olssons uppmaning till IFK: "Satsa på de unga"

Det blev inget nytt SM-guld för Blåvitts U19-lag. I finalen vann Elfsborg med 1–0 efter att Marokhy Ndione gjort matchens enda mål. – Sur förlust men spelarna ska vara nöjda ändå, säger tränaren Thomas Olsson.

IFK Göteborg har blivit mästare på U19-sidan 2013 och 2015 men 2017 blev det inget nytt SM-guld. Den här gången var Elfsborg det bättre laget och kunde vinna med 1–0 på Borås Arena efter att Marokhy Ndione gjort matchens enda mål.

Matchen var även den sista för tränaren Thomas Olsson som lämnar Blåvitt efter säsongen. Ett vemodigt avsked för Olsson som även vunnit SM-guld som spelare i klubben.

– Jag känner ändå att jag lite lämnar med flaggan i topp. Säsongen lever ända in i finalen och vi gör en så pass bra final och spelar borta mot Elfsborg, i andra halvlek kör vi över dem men får inte in bollen. Men jag känner att jag behöver ett break nu från Blåvitt men kan mycket väl se mig komma tillbaka i framtiden, säger Olsson.

Ny klubbadress för Olsson ska enligt uppgifter till GP vara Varberg Bois. Något som huvudpersonen själv inte vill bekräfta.

– Jag vill landa i vad jag vill göra. Det har varit intensiva veckor ett tag nu så jag har knuffat sådana beslut framför mig, säger han.

IFK Göteborg har flera gånger genom främst sportchefen Mats Gren varit tydlig med att det ska bli en större satsning på egna talanger. Från det här U19-laget ska två spelare erbjudas A-lagskontrakt till nästa säsong en ett led i den satsningen.

– Jag tycker det ser bra ut på akademin med både U19 och U17 och längre ner i åldrarna. Vi har flera årskullar som ser rätt lovande ut. Samtidigt tittar vi hela tiden på vad vi kan skruva på för att få de sista bitarna på plats. Fokus är att minska avståndet mellan U19 och A-truppen så att steget inte bli så storts, säger Mats Gren.

Har ni bestämt er för vilka som får A-lagskontrakt?
– Vi har fortfarande diskussioner om det, så inget är klart där.

Tre spelare i U19-truppen blir för gamla till nästa säsong, Tom Amos, Andreas Öhman och Anton Ocampo. Där ligger de två förstnämnda väldigt bra till för varsitt A-lagskontrakt till nästa säsong.

– Jag vill lyfta Amos och Öhman. Det är jätteskillnad på deras attityd och seriositet till att bli bra spelare. De två har visat att de förtjänar ett A-lagskontrakt. Annars tycker jag överlag att det ser väldigt bra ut och det är bara att satsa på de unga. De tillhör de bästa i Sverige, säger Thomas Olsson och fortsätter:

– Polletten har trillat ner för många på vad som krävs. De här spelarna är bra, Malmö, AIK, Djurgården slutade spela för längesedan men vi är med in till sista minuten. De här spelarna ligger långt fram i Sverige och klarar mer än vad man tror. Det gäller bara att de får chansen för då växer de med uppgiften.