Olsson och Lahne debuterade när Häcken gick vidare

Martin Olsson och Jack Lahne gjorde båda tävlingsdebut för Häcken i 1–1-mötet med Helsingborgs IF. Och laget gick väntat vidare i Svenska cupen – men det var på håret.
– Det blev väldigt obekvämt sista minuterna, säger Martin Olsson.

|

Häcken hade inför matchen skaffat sig ett gott läge för cup-avancemang genom två raka segrar i gruppspelet. Och det syntes även på planen vilket lag som tillhör den allsvenska toppen, och vilket som numera huserar i Superettan. BK Häcken tog tidigt initiativen och kontrollen över matchen, och redan efter nio minuter var norrmannen Tobias Heintz en stolpträff från att ge Hisingslaget ledningen. Kort därefter sköt Leo Bengtsson över i fritt läge.

Men målet dröjde.

Häcken fick för dagen klara sig utan huvudtränaren Andreas Alm, som av privata skäl inte kunde närvara. I stället leddes laget av Christian Lundström, som förutom Häckendominansen fick se backveteranen Martin Olsson göra en pigg tävlingsdebut i laget. Vänsterbacken – som jagar en plats i sommarens EM-trupp – såg i alla fall stundtals ut som i fornstora dagar, och var bra med i offensiven vid fler tillfällen.

– Det var min första match på väldigt länge, och det känns fortfarande som försäsong för mig. Men jag kände mig bekväm med bollen och hade några bra hörnor. Det var en okej match och jag försökte spela smart idag, och inte göra för mycket löpningar.

I anfallet fick 17-årige Leonardo Farah Shahin chansen från start, och han trodde nog att han skulle bli målskytt också. Shahin tog nämligen hand om den straff som Erik Friberg låg bakom – men Alexander Nilsson i HIF-målet sträckte ut och förhindrade ledningsmålet för Häcken.

Sen kvittering

0–0 i paus, och halvlekens mest minnesvärda aktion var förmodligen en den mottagning och fint som Bénie Adama Traore levererade och som fick de få närvarande på Bravida arena att tjoa till i kylan.

I andra halvlek kom målen, och det omedelbart. Erik Friberg satte, i sin 301:a match för Häcken, målet som förde upp laget på maximala 9 poäng i cupens gruppspel.

Shahin var nära att öka på till 2–0, men fick inte tillräckligt mycket tå på bollen efter tekniske Traores lysande förspel. Den snabbe Ivorianen Traore var matchens lirare, och blir en attraktion i årets allsvenska, lita på det.

Med kvarten kvar fick Häckens senaste tillskott Jack Lahne chansen. 19-åringen – som lånats in från franska Amiens, tog plats till höger i anfallet, gjorde dock en diskret insats.

– Det var jobbigt, men väldigt kul att äntligen få spela lite fotboll. Det var längesen, jag har inte spelat match sedan september. Och jag har bara haft tre dagar att träna på konstgräs, så mina knän och smalben har inte kommit in i det än.

Du gillar inte konstgräs?

– Jag älskar konstgräs! Jag är ju uppvuxen på det, och tycker det är roligare att spela på, men jag har ju vant mig vid riktigt gräs i Frankrike.

Helsingborg kvitterade i 84:e minuten när Dennis Olsson volleysköt ett inlägg i mål – och blev det plötsligt nervöst. För grupptvåan Dalkurd vann sin match mot Gauthiod med 5–0, och hämtade därmed in nästan hela underläget i målskillnad mot Häcken, och var bara en poäng efter. Ett mål till av Helsingborg – och Häcken hade varit utslaget.

– Det blev väldigt obekvämt sista minuterna. VI borde ju gjort tre mål i första . halvlek, då hade matchen varit slut. Så vi satte oss själva i problem, säger Martin Olsson.

Men när domaren blåste av matchen stod det fortfarande 1–1 på tavlan, och Häcken är därmed klart för kvartsfinal.

Så startade Häcken (4–2–3–1): Jonathan Rasheed – Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Martin Olsson (Oskar Sverrirsson 64) – Erik Friberg (William Milovanovic, 83), Gustav Berggren – Bénie Adama Traoré, Tobias Heintz (Alexander Faltsetas, 75), Leo Bengtsson – Leonardo Farah Shahin (Jack Lahne, 75)