Olof Lundh i ordkrig med Peter Schmeichel

Den ikoniske fotbollsmålvakten Peter Schmeichel har kallat Olof Lundh för en ”idiotisk journalist” efter en intervju om Qatar-VM. Nu svarar svensken på kritiken.
– Jag tycker att det är patetiskt av honom. Han får tycka jag är en idiot, säger Lundh till Sportexpressen.

ANNONS
|

Det är inte ens ett år kvar tills dess att fotbolls-VM ska arrangeras i Qatar. Mästerskapet är som bekant hårt kritiserat på grund av värdnationens bristande mänskliga rättigheter och det faktum att tusentals gästarbetare har dött i byggnationerna av VM-arenorna.

I slutet av förra året fanns den ikoniske fotbollsmålvakten Peter Schmeichel på plats i Qatar. Schmeichel var ditbjuden av landet för att titta på Formel 1, som en del av en ceremoni för att markera att det endast var ett år kvar till VM. Han blev då intervjuad av svenske fotbollsjournalisten Olof Lundh.

I intervjun ställde Lundh flera kritiska frågor om mästerskapet och hur Schmeicheil, som var på plats som en representant för ”Fifa legends”, ser på rapporterna om bristande mänskliga rättigheter.

ANNONS

Vilket fick dansken att surna till.

Nu riktar Schmeichel kritik mot Olof Lundh och i en intervju med danska BT går den tidigare stormålvakten till attack.

– Vad är det jag har gjort med Qatar? Jag har stått med en idiotisk journalist som beskyller mig för att vara ansvarig för att 15 000 personer har dött, bara för att jag var på plats när det var ett år kvar till fotbollsturneringen, säger Schmeichel.

Peter Schmeichel.
Peter Schmeichel. Bild: PHIL NOBLE

Olof Lundh: ”Lånar ut sitt namn till Qatar”

Olof Lundh svarar nu på kritiken. I en intervju med Sportexpressen menar den svenske journalisten att Schmeichel även är pressad av dansk press på grund av att han tidigare jobbat för den ryska tv-kanalen Russia Today.

– Dansk media har jagat honom efter invasionen med tanke på bilderna som finns på honom och Vladimir Putin . Sedan trodde naturligtvis inte han att när han jobbade för Russia Today under VM 2018 att Ryssland skulle gå till attack mot Ukraina. Jag tror inte heller att han stöder det. Men det är klart att om han representerar dem får han leva med frågor efteråt.

Olof Lundh tycker att Schmeichel borde vara beredd på att få svara på kritiska frågor när han är på plats i Qatar som en representant för Fifa.

ANNONS

– Om man åker till Qatar när det är ett år kvar till VM för att först gå på formel 1 och för att sedan gå på en ceremoni för att börja nedräkningen till VM, då får man räkna med att få den här typen av frågor. Han är ju en legendar som har gjort otroligt mycket i fotboll och haft en imponerande karriär där han vunnit mycket. Nu lånar han ut sitt namn till Qatar.

Om attacken: ”Jag tycker att det är patetiskt!”

Lundh menar att Schmeichel knappast kan ha missat kritiken som riktats mot Qatar. Samtidigt som han även kritiserats på flera håll för att han jobbade för statligt ägda Russia Today under VM 2018, som minst sagt är i ropet med tanke på invasionen av Ukraina.

– Visst, han jobbade bara med fotboll, men han jobbade för en tv-kanal i en diktatur. Om han inte kan stå för det… Det är hans problem. Jag tycker att det är patetiskt av honom. Han får tycka jag är en idiot, det är inga problem, men att lägga ansvaret på journalister som ställer frågor är felaktigt, säger Olof Lundh.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS