Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Putintrogne Alisher Usmanov (till höger) har betalat 370 miljoner för namnrättigheter till en arena som inte finns. Bild: Mikhail Klimentyev

Oligarken betalar 370 miljoner för något som inte finns

Everton ska bygga en ny arena men har inte fått bygglov. Den detaljen hindrar inte ryske oligarken Alisher Usmanov från att betala motsvarande 370 miljoner kronor för namnrättigheterna.

Everton planerar att bygga en ny hemmaarena istället för anrika Goodison Park. Man arbetar just nu bland annat med att lösa ett bygglov.

Trots att processen är i ett väldigt tidigt stadium har klubben lyckats få sålt namnrättigheterna till arenan. Det är den ryske oligarken Alisher Usmanov, som äger bolaget USM, som betalat motsvarande 370 miljoner kronor för rättigheterna. Det rapporterar Daily Mail.

Everton har försökt få till bygget av en ny arena sedan över 20 år tillbaka och planen är att klubbens nya hem ska stå klart 2023. Om bygglovet går igenom.

Det är inte bara det hittills inte existerande bygglovet som ger upphov till frågor. Kopplingen mellan Usmanov och Evertons ägare Farhad Moshiri, som är delägare och ordförande i USM, gör att det finns misstankar om finansiell dopning.

Flera andra engelska toppklubbar har bett Premier League utreda Usmanovs köp. Tidigare är ligakonkurrenten Manchester City under utredning av Uefa för liknande incidenter.

Den Uzbekistan-födde Alisher Usmanov och Farhad Moshiri har tidigare tillsammans köpt omkring 30 procent av Arsenal, men andelarna såldes 2018. Sedan januari 2017 har USM namnrättigheterna till Evertons träningsarena.

Alisher Usmanov var Rysslands rikaste man 2015, enligt Forbes.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.