Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Oavgjort mellan Häcken och Odd

17-årige Pontus Dahbo fick chansen i en i övrigt snudd på ordinarie startelva.
Men det blev en mardrömsstart för talangen i BK Häckens första träningsmatch i Marbella som slutade 2-2.
– Det är alltid jobbigt när man startar lite svagt. Då börjar man tänka på det, och sedan blir det en tuffare match, säger han.

Det började illa för BK Häcken i allmänheten och unge talangen Pontus Dahbo i synnerhet. Efter två minuter tappade Dahbo boll på egen planhalva, och förre IFK Göteborgsspelaren Mikael Ingebrigtsen sköt ett tidigt 1-0 till Odd från Norge.

Någon minut senare slog Dahbo en farlig diagonalpassning framför eget straffområde som Odd bröt. Endast en räddning från målvakten Peter Abrahamsson förhindrade 2-0 innan fem minuter var spelade.

Överlag vägde 17-åringen (som ersatte stjärnan Mikkel Rygaard) lätt i duellerna. Han fortsatte dock att försöka med stort mod, men fortsatte också att tappa boll.

17-åring från Sävedalen

Dahbo hämtades från Sävedalen till Häckens akademi som 15-åring och ses som mycket lovande. I höstas skrev han på ett A-lagskontrakt. Träningsmatchen var hans blott fjärde med A-laget och efter matchen erkänner Dahbo att det blev en besvärlig match.

–Det är alltid jobbigt när man startar lite svagt. Då börjar man tänka på det, och sedan blir det en tuffare match. Det var lite jobbigt, säger han.

Vad hände vid deras mål?

– Jag fick en dålig touch, de vann bollen, ställde om snabbt och gjorde mål.

Sedan hade du en felpassning, men då räddade målvakt Abrahamsson dig?

– Ja, han räddade mig. Jag skulle slå över bollen, men fick en dålig träff. De bröt den, men Abrahamsson räddade mig.

Vad kände du där och då?

– Det är tråkigt att göra sådana misstag, men man lär sig av de också.

Du visade ändå stort mod för du fortsatte att köra på?

– Ja, jag försökte att inte tänka så mycket på det. Det gick ändå helt okej till slut, även om jag inte jättenöjd.

Du hade skott tätt utanför.

– Det var riktigt synd att det inte gick i mål. Det var ett bra läge.

Var det en nivå upp jämfört det du spelat mot tidigare?

– Ja. Detta är det tuffaste motståndet jag mött med A-laget. De var hårda och bra, var på en hela tiden, jobbade bra i pressen. Det var tufft.

Att få chansen från start, hur kändes det?

– Väldigt kul, även om det inte gick jättebra. Men jag lär mig från det och gör det förhoppningsvis bättre i nästa match.

Vad lärde du dig?

– Att vara lugnare med bollen när jag får den på mitten, säger Pontus Dahbo.

Högmo tröstade talangen

Tränaren Per-Mathias Högmo såg en nedslagen 17-åring i paus, och valde därför att prata med honom.

– Ja, jag pratade så klart med honom i pausen, för han var jävligt besviken och det ska han vara. Jag sa till honom: ”Fine, du ska vara besviken, men i morgon ska du upp på hästen igen”, säger norrmannen som fortsätter:

– Det handlar om att ta lärdom. Det gick ganska snabbt i dag. Han gjorde sin första match med oss i november. Det är bara för honom att fortsätta att lära sig saker, säger Högmo.

Peter Abrahamsson imponerade

Inför matchen hade tränaren Per-Mathias Högmo efterlyst att hitta ett effektivare presspel än i fjol. Men det var ett aggressivt och fysiskt starkt Odd som fick bäst betalt för sin press. Särskilt inledningsvis.

Efter en halvtimme hade Häcken lyft upp spelet bättre, och Ibrahim Sadiq kommit in i stället för Oscar Uddenäs som klivit av med en känning i låret.

Kort därpå blåste domaren straff efter ett gruff i samband med hörna där mittbacken Even Hovland togs hårt och reagerade högljutt. Fram klev Simon Gustafson och placerade in kvitteringen i 35:e minuten.

Att 1-1 stod sig till pausvilan berodde mest på att målvakten Peter Abrahamsson svarade för två högklassiga räddningar mot slutet av första halvlek.

I andra halvlek klev Pontus Dahbo av för att ersättas av en annan talang, 18-årige Semir Bosnic. Tränare Högmo bytte även ut Bénie Traoré, in kom Blair Turgott.

I stället var det Odd som gjorde 2-1 efter en knapp timmes spel. Därefter gjorde båda lagens tränare en mängd byten vilket påverkade kvaliteten på spelet.

Men Häcken gav inte upp, och det var två inhoppare som fixade kvitteringen: vänsteryttern Momodou Sonko hittade Blair Turgott med ett inspel, som elegant styrde bollen i mål till slutresultatet 2-2.

Anfallaren Turgott gjorde ett rakt igenom piggt inhopp när BK Häcken spelade 2-2 mot Odd i första träningsmatchen på Marbella-lägret.

BK Häcken (4-3-3):

Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Johan Hammar (62), Even Hovland, Kristoffer Lund (62) – Samuel Gustafson (62), Simon Gustafson (72), Pontus Dahbo (45) – Oscar Uddenäs (25), Bénie Traoré (45), Lars Olden Larsen (62).

Ersättare:

Ibrahim Sadiq (in 25, ut 80)

Semir Bosnic (46)

Blair Turgott (46)

Charlie Axede (62)

Momodou Sonko (62)

Sigge Jansson (62)

Franklin Tebo (62)

William Nilsson (72)

Anomnachi Chidi (80)

LÄS OCKSÅ: Häcken föll mot Vålerenga – Dilja Zomers skadad

LÄS OCKSÅ: Ibrahim Sadiq talar ut om transferkarusellen: ”Mitt beslut”

LÄS OCKSÅ: Därför sprack BK Häckens storförsäljning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.